Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Bahar Dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın Açılış Dersiyle Başladı
5 Mart 2024 | 13:10

Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Bahar Dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği açılış dersiyle başladı. Açılış dersi, Üniversitemizin sosyal medya hesaplarından çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Bahar ve Biz şiirinin “Yılda bir kere çıldırır ağaçlar sevincinden, Rabbim ne güzel çıldırır. Yılda bir kere uzatır avuçlarını yaprak; Sevincinden titreyerek. Yılda bir kere kendini verir toprak, Yılda bir kere yarılır bahçeler hazdan Rabbim ne güzel yarılır” mısralarına atıfta bulunarak, bu mısralarda belirtildiği gibi 2023-2024 akademik yılı, bahar döneminin ilk gününde biz olmanın, bir arada olmanın heyecanı, coşkusu, onuru, gururu içinde olduklarını söyledi. 

“Ne mutlu bizlere ki, 98 yıl önce temelleri atılan bu kutlu çatı altında; pırıl pırıl, her biri altın değerinde olan siz değerli gençlerimizi geleceğe hazırlamak için canla başla çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, bu çalışma azmini; kökleri, tarihin yüzyıllarca derinliklerine dayanan Türk kültürü, tarihi ve medeniyetinden aldıklarını söyledi.  Bu kültür, tarih ve medeniyetin âdeta, bir ulu çınarın bedeni ve kolları gibi, her daim yeşerip, yenilenip, gelişmesinin en önemli mekânlarından birisinin de üniversiteler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu doğrultuda üniversiteler; bir kişinin geleceği adına karar verdiği mesleği icra etmek üzere; temel bilimler başta olmak üzere, akademik bilgi düzeyinin ve kişisel becerilerinin gelişmesi yanında; iyi bir insan olmanın gerektirdiği bütün vasıflarla donatılmasına; ailesi, içinde yaşadığı toplumu, milleti, devleti adına da sorumluluk alma duygusunun gelişmesini sağlar. Bizler de bu anlamda gerek öğrencilik yıllarımızda aldığımız eğitimle, gerekse sonraki yıllarda, çeşitli kademelerdeki akademik ve idari görevlerimizde, üniversitelerin evrensel olarak sahip olduğu misyonun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir başka deyişle; geleceğimizin yegâne teminatı, ailelerinizin bizlere kutsal birer emaneti olarak gördüğümüz, siz kıymetli öğrencilerimizi, önlisans, lisans ve lisansüstü programlardaki yeterlilikler ölçüsünde, en ideal ve mükemmel şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Elbette bu süreçte yapılması gerekenleri dikkate aldığımızda; karşılıklı etkileşim, uyum, paylaşım içinde sizlere de çok büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Her şeyden önce kendimizi iyi tanımalı, ölçmeli ve bulunduğumuz konumu tam anlamıyla idrak etmeliyiz. Okuduğumuz akademik birimler ne olursa olsun, yerleştiğimiz programın içeriğine uygun şekilde derslerimizi takip etmeli; program sonunda alacağımız dereceyi ve göstermemiz gereken performansı azami düzeye çıkarmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, insanlık tarihinde her zaman eğitim-öğretim kavramlarının en çok önem verilen değerlerin başında yer aldığını belirterek, Gazi Üniversitesi yöneticileri, akademik ve idari mensupları olarak en önemli hedeflerinin öğrencileri alanlarında gerekli bilgilerle donatılmış ideal insan olarak yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Konuşmasında israf ve israfı önleme konusuna da değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitelerin en büyük görevlerinden birini de ortak bilinç oluşturmak ve toplumsal farkındalık bilincini yerleştirmek olarak niteledi.  İsrafın günümüzde dünyanın en önemli problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye İsrafı Önleme Vakfının yayımlamış olduğu 2023 Yılı İsraf Raporu’na göre, dünyada her gün 9 kişiden birinin aç uyuduğunu, 25.000’den fazla çocuğun açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybettiğini söyledi. İsrafın dinimizce de haram olarak değerlendirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemiz personelinden ve öğrencilerimizden bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

Göreve başladıkları 14 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Üniversitemizi hak ettiği başarı çizgisine taşımayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda çalışmaya devam ettiklerini anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu anlamda çok şükür, önemli mesafeler kat ettik. Özellikle, hazırlamış olduğumuz stratejik planlardaki hedef göstergelere uygun şekilde; eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, girişimcilik, toplumsal katkı, kurumsal dönüşüm gibi faaliyet alanlarımızdaki ürün ve hizmetlerdeki iyileştirmelerle, Yükseköğretim Kalite Kurulu YÖKAK tarafından 5 yıllık tam akreditasyonu alan birkaç devlet üniversitesinden biri olma onurunu yaşadık. Bu anlamda, kalite konusunda, yukarıda saydığımız faaliyet alanlarımızda tavizsiz bir şekilde, kararlılıkla atmaya devam ettiğimiz adımlarımız, meyvesini vermeye başladı” diye konuştu.

Üniversitemizin; 2023 yılı YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda yer alan ‘eğitim ve öğretim’, ‘araştırma-geliştirme’, ‘proje ve yayın’, ‘uluslararasılaşma’, ‘sürdürülebilirlik’ ile ‘topluma hizmet ve sosyal sorumluluk’ kategorilerinde önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemiz mezun olan doktora öğrenci sayısı, kamu personel seçme sınavlarında (KPSS) ilk yüzde 5’lik dilime giren program sayısı, öğrencilerin yaptığı sosyal sorumluluk projelerinin sayısı, öğrencilerin yaptığı endüstriyel-sektörel projelerin sayısı, TEKNOFEST, TÜBİTAK, TÜBA vb. tarafından organize edilen yarışmalara katılan öğrenci sayısı, ulusal yayınlara atıf sayısı, olumlu sonuçlanan faydalı model ile tasarım sayısı, uluslararası sempozyum, kongre ve sanatsal sergi sayısı, Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı, endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı, TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası proje sayısı, yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlar ile ortak yürütülen proje sayısı, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı gibi, toplam 13 farklı başlıkta tüm üniversiteler arasında ilk 5’e girmeyi başarmıştır. Bu başarıda büyük emekleri olan siz değerli öğrencilerimizi, Üniversite yönetimimizi, akademik birim yöneticilerimizi, birbirinden farklı komisyonlarda görev alan, takımlarda liderlik yapan akademisyenlerimizi, bizlere bu süreçte destek veren bütün hocalarımızı, idari personelimizi, destek hizmeti sunan arkadaşlarımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Sağ olun, var olun. Allah hepinizden razı olsun. Bu başarının Araştırma Üniversitesi onuruna ve ruhuna yakışır şekilde, önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini temenni ediyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında, Üniversitemizin 2023-2024 akademik yılı güz dönemindeki eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk kategorilerindeki faaliyetlerinden ve performanslarından da bahsetti. Bu anlamda özellikle yapay zekâ konusundaki çalışmalara dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, yapay zekâ konusunda tüm dünyada uzun yıllardan beri yapılan çalışmaların, artık hayatımızın pek çok alanında etkisini göstermeye başladığını kaydetti. Prof. Dr. Musa Yıldız, özellikle dijital teknolojinin en önemli unsuru ve fırsatı konumundaki yapay zekâ çalışmalarının, insanların aklındaki pek çok belirsizlik, merak ve endişeyle birlikte gündemin en önemli konusu olmaya devam ettiğini dile getirdi. Gazi Üniversitesi’nin, gerek Yapay Zekâ ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezimizin (GAZİAİCENTER) faaliyetleri, gerekse Mühendislik, Teknoloji ve Fen Fakülteleri ve diğer akademik birimlerdeki akademisyenlerimizin ulusal ve uluslararası düzeydeki çalışmalarıyla “yapay zekâ” çalışmalarına büyük önem verdiğine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şu açıklamalarda bulundu: “Bu önemin göstergesi olarak, 2024 yılının ilk faaliyetini de “Yapay Zekâ” konusuna ayırarak; 3 Ocak’ta Üniversitemiz Ar-Ge Kurum Koordinatörlüğü ile Yapay Zekâ ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Üretken Yapay Zekâ Fırsatlar ve Tehditler Eğitim Programı”nı gerçekleştirdik. 10 Mayıs 2023 tarihinde düzenlediğimiz “Üretken Yapay Zekâ Fırsat mı? Tehdit mi?” başlıklı ulusal konferanstaki tartışmalardan sonra, yapay zekânın artık farklı bir boyut kazanarak üretken bir boyuta dönüştüğünü gözlemliyoruz. Bu çalışmaların somut bir çıktısı olarak, Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ortaklığında, Yükseköğretim Kurulunun kararıyla, ilk ortak Merkez olarak Üniversitemiz yerleşkesi içinde kurulan “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM)” YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki heyetin katılımıyla açılmıştır. “Üçlü ve Güçlü Nörom” sözüyle faaliyetlerine başlayan NÖROM, özellikle beyin araştırmaları, sağlık, mühendislik, robotik, yapay zekâ eğitimi, temel ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yaparak, yapay zekâ çalışmalarına da büyük bir ivme kazandıracaktır.”

Son sistem Ar-Ge cihazları ile donatılan NÖROM’u hayata geçirdikten sonra, önümüzdeki süreçte, en büyük Ar-Ge faaliyetleri, uluslararası büyük projeler, dünyanın geleceğiyle ilgili pek çok hususun; yapay zekâ, üretken yapay zekâ üzerindeki çalışmalarla şekilleneceğini anlatan Prof. Dr. Yıldız, “Bizim de amacımız, akademik alanınız her ne olursa olsun, özellikle siz değerli öğrencilerimizde üst düzey bilgi, beceri ve yetenek kazandırarak, ülkemizin beklentilerini karşılamak adına, siber güvenlik ekosistemi ve ekonomisinde öncü bir rol oynamanızı sağlamak, geleceğin teknoloji liderleri olarak, yenilikçi düşünceye, ekip çalışmasına ve sürekli öğrenmeye olan bağlılığınızı sürdürmeniz noktasında, farklı disiplinler arasında köprüler kurarak, birbirinizden öğrenerek ve karşılıklı iş birliğiyle büyük başarılara uzanmanızı teşvik etmektir. Bunu yapabilecek bilgi donanımı, kapasite, kudret, cesaret, özgüven çok şükür fazlasıyla hepimizde mevcuttur” dedi.

Üniversitemizin bu dönemdeki en önemli başarılarından birinin de, Yükseköğretim Kurulu tarafından Üniversitemize verilen “Uluslararası İş Birliği Kategorisinde Üstün Başarı Ödülü” olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erden Banoğlu ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Çalışkan, yürütücülüğünü yaptıkları ‘Kanser hastalığına Karşı TACC3 İnhibitörü Yeni Klinik Aday İlaç Molekülü Geliştirme ve Preklinik Çalışmaları’ başlıklı projeleri kapsamında tesis ettikleri, ‘Uluslararası İş birliği Modeli’ ile “2023 YÖK Üstün Başarı Ödülü”nü Uluslararası İşbirliği kategorisinde Üniversitemize kazandırdılar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreninde şahsıma ve Sayın Dekanımız Prof. Dr. Erden Banoğlu ve Prof. Dr. Burcu Çalışkan’a takdim edilen ödül konusunda bir kez daha huzurlarınızda emeği geçen bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

Akademisyenlerimizin “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”ne girerek kendilerini gururlandırdığını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle konuştu: “Stanford Üniversitesinin uluslararası düzeyde, dünyadaki en çok atıf alan akademisyenlerin listesi Elsevier veri tabanında ‘kariyer boyu’ ve ‘son yıllık’ açıklanan formatta, temel olarak atıf bilgilerinin ölçüt alındığı bu sıralamalarda dünya genelinde toplam 204 bin 643 bilim insanı ‘kariyer boyu’ listede; 210 bin 198 bilim insanı ise ‘son yıllık’ listesinde yer almayı başardı. Türkiye özelinde ise 1395 araştırmacı bilim insanı "son yıllık” listeye, 1040 araştırmacı bilim insanı ise ‘kariyer boyu’ listesine girmeye hak kazandı. Üniversitemizden 32 bilim insanı ‘son yıl’ listede, 30 bilim insanı da ‘kariyer boyu’ listesinde dereceye girmeyi başararak, Üniversitemizin uluslararası tanınırlığına önemli katkılarda bulunmuşlardır. Huzurlarınızda, öğretim üyelerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2024 QS Avrupa Üniversiteler Sıralamasında da Üniversitemizin, bu yılki değerlendirmede önemli bir yükselme kaydederek Türkiye’de sıralamaya dâhil edilen 72 üniversite arasından 9. sıraya yerleştiği bilgisini verdi. Yükseköğretim kurumlarının performanslarını her yıl çeşitli ölçütlere göre değerlendiren ve derecelendiren QS 2023 yılı derecelendirme takviminde bir yeniliğe giderek, ilk kez Avrupa Üniversiteleri Sıralamalarını açıkladığına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, araştırma, istihdam, öğretim, küresel katılım ve sürdürülebilirlik göstergelerinin dikkate alındığı sıralamada toplam 688 Avrupa Üniversitesinin derecelendirmeye hak kazandığını ifade etti. 688 üniversite arasında 283. sırada yer alan Üniversitemizin, Avrupa’nın “En İyi 300 Üniversitesinden” biri olma başarısını gösterdiğine vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, bu başarıda da emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Her biri çok büyük özverilerin, eşsiz emeklerin mahsulü olan bu başarılarımızı ve faaliyetlerimizi burada saymakla bitiremeyiz” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi yönetimi olarak, öğrencilerin öğrenim süresi boyunca Üniversitemiz birimleri veya kamu/özel kurumları bünyesinde katıldıkları topluma dönük faaliyetlerin ve kariyer gelişimlerine yönelik etkinliklerin tanınması ve kayıt altına alınması amacıyla Sosyal Transkript Uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.

Akademik Transkriptten bağımsız olarak verilecek olan, Sosyal Transkript ile öğrencilerimizi sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve teknolojik alanlardaki faaliyetlere teşvik etmeyi hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Yıldız, bu kapsamda ön lisans ve lisans süresince millî ve evrensel değer yargılarına sahip, girişimcilik, sürdürülebilirlik becerileri ve entelektüel birikimi yüksek mezunlar verilmesini de sağlayacaklarını kaydetti. Prof. Dr. Musa Yıldız, Sosyal Transkript Uygulamasına 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle, ön lisans ve lisans tüm öğrencilerimizin başvurabileceğini belirtti.

Yeşil Kampüs ve Sürdürülebilirlik temalarına odaklanan Greenmetric Derecelendirme Kuruluşunun 2023 Sonuçlarına göre, Üniversitemizin dünya genelinde 483. sıraya yerleşerek sürdürülebilir ilk 500 üniversite arasındaki yerini aldığına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, geçen yıla göre, puanını, 1215 değerinde yükselten Üniversitemizin, özellikle “enerji ve iklim değişikliği”, “atık” ve “eğitim ve araştırma” alanlarında oldukça başarılı bir performans sergilediğinin altını çizdi.  Bu anlamda, Üniversitemizin, kurduğu Sıfır Atık Yönetim Sistemiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘Sıfır Atık Belgesi’ni de aldığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız, ”İsrafın da bir çıktısı durumundaki sıfır atık çalışmaları ve Üniversitemizin sıfır atık projesi doğrultusunda geri dönüşüm, israfın engellenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların azaltılması, atıkların kaynağında doğru bir şekilde ayrıştırılması gibi faaliyetlerimiz, sizlerin desteği ve farkındalık bilinciyle daha da ileriye taşınacaktır” diye konuştu.

“2023-2024 Akademik Yılı, Bahar Dönemi açılış dersini burada tamamlarken, bahar dönemimizin sağlıklı, huzurlu, gönlünüzce geçmesinin temenni ediyorum” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizler, tüm yönetim birimlerimiz, akademik, idari çalışanlarımız, kampüslerimizde sizlerin huzurlu, güvenli, sağlıklı, temiz ortamlarda derslerinize katılmanız için gayret eden tüm mensuplarımız, hizmet sektöründeki paydaşlarımızla her daim sizlerin yanınızdayız. Onlara huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Unutmayalım ki bizler; sizleri kampüslerimizde, dersliklerimizde, gelişiminiz için tahsis edilmiş yerlerde olduğunuzu gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Bizim en büyük zenginliğimiz, mutluluk kaynağımız, buralarda görev yapma amacımız sizlersiniz. Her birinizin kıymetli ailelerinin, bizlere emaneti olduğunuz bilinciyle, kampüslerimize attığınız ilk adımdan, mezun olup ülkemin dört bir yanına gittiğiniz son güne kadar, bu duygu, düşünce ve görev bilincini eminim tüm meslektaşlarım ve çalışma arkadaşlarım fazlasıyla taşıyordur. Ben de bu görev bilinci ve sorumluluğuyla, sizlere, Gazili olmanın ayrıcalığını en güzel biçimde yaşatacağımıza olan inancımı paylaşıyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın 2023-2024 Yılı Bahar Dönemi Açılış Dersini aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirsiniz.                                                                                 

https://www.youtube.com/watch?v=kTJjvzGxFQ0

açılış-1 açılış-1
background image