Uluslararası EAQUALS Akreditasyonu Sertifikası Takdim Töreni Düzenlendi
22 Şubat 2024 | 16:20

Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde yürütülen Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce Hazırlık Programları Uluslararası EAQUALS Akreditasyon kurumunca 4 yıllığına akredite edildi. Yabancı Diller Yüksekokulunun belgesi, düzenlenen törenle Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a takdim edildi.

Akreditasyon Sertifikası Takdim Töreni, Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör, EAQUALS Akreditasyon Kuruluşu Genel Müdürü Dr. Lou McLaughlin, MacMillan Education Batı Avrupa Direktörü Erdem Hacıfazlıoğlu, Harun Harput, Dr. Semih İrfaner, Duygu Erdoğan katıldı.

Program Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Senim Çenberci, Arş. Gör. Berkcan Kayaarslan ve Arş. Gör. Mert Görer’in müzik dinletisiyle başladı. Müzik dinletisinin ardından konuşmalara geçildi.

Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör konuşmasında, Yüksekokulun, Üniversitemiz bünyesinde yürütülen yabancı dil eğitim-öğretim süreçlerinden sorumlu yegâne birim olduğunu belirterek, Üniversitemizin mezunlarının iyi bir yabancı dil donanımına sahip olmalarının öncelikli misyonları olduğunu söyledi. Günümüzde yabancı dil yeterliliğinin öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Güngör, “Günümüzde kariyer planlamalarının işlevlik kazanabilmesi adına çok iyi mühendis ya da çok iyi doktor tanımları artık en az bir yabancı dil yeterliliğine sahip çok iyi mühendis ya da çok iyi doktor tanımına evrilmiştir. Bu nedenle, evrensel düzeyde bilgi ve teknoloji üretimini misyonunun bir parçası olarak gören Üniversitemizin öğrencilerine sunmuş olduğu yabancı dil öğretimi olanaklarının kalitesi ve uluslararası standartlara uygunluğu Yüksekokulumuz için kritik önem taşımaktadır. Amacımız öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında kariyerlerini planlarlarken 'yabancı dil biliyor musun?' sorusuna muhatap olmalarına mani olmaktır” dedi.

Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör, Araştırma Üniversitesi konumundaki Üniversitemizin son dönemde gerçekleştirmiş olduğu kurumsal dönüşüm sürecinin, kuşkusuz Yüksekokulun sunduğu eğitim-öğretim hizmetlerinin de kapsamlı olarak ele alınmasını ve kalite yönetim sistemine uygun sunulmasını kaçınılmaz kıldığını kaydederek, “Bu bağlamda sunulan yabancı dil eğitimlerinin standartlarının Üniversitemiz çapında teşkil edilmesi ve uluslararası alanda tanınır kılınması Yüksekokulumuz için stratejik önem taşımaktadır. Bu öneme binaen Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından ülkemizde yabancı dil öğretimi alanında tanınan tek uluslararası akreditasyon kuruluşu olan EAQUALS ile yaklaşık 19 aydır yürüttüğümüz akreditasyon süreci daha da anlam kazanmıştır” diye konuştu.

Öğr. Gör. Dr. Güngör, Uluslararası EAQUALS Akreditasyonu’nun, Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce Hazırlık Programlarında sunulan yabancı dil eğitimlerine ilişkin tüm süreçlerin sadece uluslararası standartlara uygunluğunu tescillenmekle kalmayıp aynı zamanda Yüksekokulda sürekli iyileştirme döngüsüne yönelik bir yönetim anlayışının da içselleştirilmesine büyük katkı sağladığını dile getirdi. Bu bağlamda ön değerlendirme ziyareti sonrasında yayınlanan raporun ve nihai değerlendirme ziyareti sonrasında yayınlanan akreditasyon raporunun kapsamlı bir geri bildirim verdiğini ve güçlü yanları sürdürülebilir ve iyileştirmelere açık yanları güçlü kılmak için önlerine bir yol haritası koyduğuna değindi. 

“Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu dönemde, belirtmekten büyük mutluluk duymaktayım ki, Yüksekokulumuz EAQUALS’ın on iki temel başlığından dördü olan Yönetim ve İdare, Kalite Güvencesi, Öğrencilere Sunulan Olanaklar ve Personelin Mesleki Gelişimi başlıklarında uluslararası standartların da ötesine geçerek nihai değerlendirme raporunda ifade edildiği şekliyle ‘mükemmeliyet noktasına’ ulaşmıştır” diyen Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör, konuşmasına şöyle devam etti: “Uluslararası EAQUALS Akreditasyon sürecinde hiç kuşkusuz Rektör hocamız liderliğinde Üniversitemizde teşkil eden kalite kültürünün bize katkısı çok büyük olmuştur. Zira Üniversitemiz bu dönemde hem YÖKAK 5 yıllık kurumsal tam akreditasyon alarak hem de İSO-9001 Kalite Belgesi Alma başarısı göstererek kalite kültürünün kurum geneline yayıldığını göstermektedir. Uluslararası EAQUALS Akreditasyonu da yabancı dil öğretimi alanında bu iki başarıyı tamamlar niteliktedir. Ayrıca bugün akreditasyon sertifikasının takdim edileceği Almanca, Arapça, Fransız ve İngilizce hazırlık programlarının dışında Fakültelerimizde ve Meslek Yüksekokullarımızda yürütülen yabancı dil eğitimlerimize yönelik de EAQUALS Akreditasyon süreci devam etmekte olup benzer bir başarıyı bu eğitimlerimiz için de kısa zamanda almayı beklemekteyiz.”

Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör, bu süreçte desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Üniversitemiz üst yönetimine, Yüksekokul birim başkanlarına, koordinatörlere, Yüksekokul kalite ekibine, grup başkanlarına ve tüm öğretim elemanlarına teşekkür etti.

Öğr. Gör. Dr. Mustafa Akın Güngör, EAQUALS Akreditasyon kuruluşunun iş ortağı MacMillan Education’a, Kurumun Batı Avrupa Direktörü Erdem Hacıfazlıoğlu ile tüm ekibine ve Momentum Global’e katkılarından dolayı teşekkür etti.  

Öğr. Dr. Dr. Mustafa Akın Güngör’ün konuşmasının ardından MacMillan Education Batı Avrupa Direktörü Erdem Hacıfazlıoğlu’nun konuşmasına geçildi. Erdem Hacıfazlıoğlu, konuşmasında MacMillan Education hakkında bilgi verdi.

EAQUALS Genel Müdürü Dr. Lou MacLaughlin, EAQUALS'ın misyonunun eğitim kurumlarına ve bireylere liderlik rehberlik ve destek sağlayarak dil öğretimde tüm dünyada mükemmeliyeti sağlamak olduğunu söyledi.

Dr. Lou MacLaughlin, günümüz dünyasında akreditasyonun eğitime dahil olan herkese, ilgili eğitim kurumunun belirlenmiş kalite standartlarını ve bütünlüğünü karşıladığını ifade ederek, “Bir anlamda güvenilirliğin sembolü olarak hizmet etmekte ve tüm dünya ilgili kurumun kendisine mükemmeliyete ve gelişmeye adadığını göstermektedir” dedi. Dr. Lou MacLaughlin, EAQUALS'ın misyonunun dil öğretimi ve öğreniminde mükemmeliyeti sağlamak olduğuna vurgu yaptı. 

Gazi Üniversitesi’nin 2022’de EAQUALS akreditasyonuna başvurmak istediğini bildirdiğinden söz eden Lou MacLaughlin, Üniversitenin dil eğitimi alanındaki tecrübeli profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından kurum içi bir teftiş geçirdiğini anlattı. EAQUALS Genel Müdürü Dr. Lou MacLaughlin, kurum ziyaretini takiben değerlendiricilerin Yabancı Diller Yüksekokulunun EAQUALS'ın tüm standartlarını karşıladığına karar verdiğini ve Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunun EAQUALS Akreditasyon Ödülü'ne layık görüldüğünü dile getirdi. Dr. Lou MacLaughlin, Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunun akreditasyon sürecinde kanıtladığı üzere eğitim ve öğretim alanında kalite standartları bakımından örnek teşkil ettiğinin altını çizdi. “Kaliteyi temsil etmekteki becerileri ve mükemmeliyete olan bağlılıklarından ötürü Gazi Üniversitesine sloganı olan ‘Gazili olmak ayrıcalıktır"a  tüm yüreğimle katılırken, Gazi Üniversitesi ekibini kalite süreç ve prosedürlerini uygulamaktaki bağlılığından dolayı kutlarım” diyen Dr. Lou MacLaughlin, EAQUALS akreditasyonunun sadece bir kalite onayı olmadığını, bir kurumun mükemmeliyete, bütünlüğe ve sürekli gelişime olan bağlılığının bir kanıtı olduğunu söyledi. Dr. Lou MacLaughlin, konuşmasını “Gazi Üniversitesi Yabancı Dilller Yüksekokulu, EAQUALS’ın eğitim ve öğretimdeki mükemmeliyeti gerçekleştirme ruhunu taşımaktadır” diyerek tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yaptığı konuşmada, Üniversitemizin başarılarını daha da artırmak ve Gazi Üniversitesi markasını daha ileri taşımak adına, yapılan gayretli çalışmaların sonuçlarını görmekten dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi. Üniversitemizin araştırma üniversiteleri arasında A3 kategorisinden A2 kategorisine yükselme başarısını gösterdiğine değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, “2023 yılında Ege Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan araştırma üniversiteleri toplantısında açıklanan verileriyle de A2 kategorisindeki yerini sağlamlaştırmıştır. Ülkemizdeki üniversitelerin performanslarının yıllık bazda değerlendirildiği 2023 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre ise, Üniversitemiz 13 farklı başlıkta, ülkemizdeki ilk 5 üniversiteden biri olma başarısını göstermiştir. Bu yükseliş ivmesi, araştırma, istihdam, öğretim, küresel katılım ve sürdürülebilirlik göstergelerinin dikkate alındığı QS sıralamalarına da yansımış ve Üniversitemiz QS Avrupa Üniversiteler Sıralaması’nda Türkiye’de 9’uncu, Avrupa’da ise ilk 300 üniversiteden biri olma başarısını göstermiştir” dedi.

Üniversitemizin YÖKAK Kurumsal Akreditasyon sürecini de başarıyla tamamladığını anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, YÖKAK’ın değerlendirmesi ile 30 yükseköğretim kurumu arasında 5 yıllık tam kurumsal akreditasyon alma başarısı gösteren 3 devlet üniversitesinden biri olduğunu ifade etti. Gazi ailesi olarak elde edilen bir diğer başarının da ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Şüphesiz tüm bu süreçler Üniversitemizde teşkil etmiş olduğumuz katılımcı yönetişim anlayışının bir göstergesi olarak, idari ve akademik tüm birimlerimizin aynı hedefe odaklanmasının ve azimli çalışmalarımızın bir meyvesidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin yabancı dil öğretimi alanında her zaman ülkemizin önde gelen eğitim kurumları arasında olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizde yabancı dil öğretimini sağlayacak öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla 1941-1942 öğretim yılında Fransızca, 1944-1945 öğretim yılında İngilizce ve 1947-1948 öğretim yılında da Almanca, 1984 yılında ise Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalının açıldığı bilgisini verdi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu bölümlerde yabancı dil öğretimine ilişkin kazanılan tecrübe zamanla Üniversitemizin tüm programlarında eğitim alan öğrencilere sunulmuştur. Kurulduğu günden bugüne yabancı dil öğretimindeki en güncel yöntemleri takip etmeyi ve çağın gereksinimlerine cevap verebilecek yabancı dil donanımına sahip mezunlar yetiştirmeyi misyonunun bir parçası olarak gören Üniversitemizin Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce Hazırlık Programlarının Uluslararası EAQUALS Akreditasyon Kuruluşu tarafından akredite edilmesi, tarihinden gelen bu misyonun günümüze yansımasıdır” diye konuştu.

“EAQUALS Akreditasyonu ile sadece yabancı dil öğretimlerinin uluslararası standartlarda sunulması sağlanmakla kalmayıp, ayrıca bu sürecin Ülkemiz yükseköğretiminin ve Üniversitemizin stratejik hedefleri arasında yer alan uluslararasılaşmanın arttırılmasına da önemli katkı yapacağı açıktır” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Sunulan eğitimlerin uluslararası boyutta tanınırlığının artırılması, yabancı dil öğretiminde kalite standardının sürdürülebilirliği ve daha iyi yabancı dil donanımına sahip mezunlar verebilmek Üniversitemiz açısından EAQUALS Akreditasyon sürecinin önemli kazanımları arasında yer almaktadır. Bu bakımdan gerek YÖKAK Kurumsal Tam Akreditasyon sürecinde, gerekse birimlerimizde yürütülen tüm program akreditasyon süreçlerinde olduğu gibi, Uluslararası EAQUALS Akreditasyonu’nu sadece bir sertifikasyon süreci olarak görmüyoruz. Bu süreci, Üniversitemiz için yabancı dil öğretimlerimizde stratejik bir ortaklık ve uluslararası standartlarda sürekli iyileştirmelerin bir taahhüdü olarak görüyoruz.”

Prof. Dr. Musa Yıldız, EAQUALS Akreditasyon Kuruluşu Genel Müdürü Dr. Lou McLaughlin ile ekibinin yanı sıra Harun Harput’a ve Momentum Globaldeki ekibine teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu başarıdan dolayı Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Mustafa Akın Güngör ve yönetim ekibi olmak üzere emeği geçenleri de kutladı ve özverili çalışmalarından dolayı Üniversitemiz adına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Dr. Lou McLaughlin, Türkiye yükseköğretiminde son yıllarda gerçekleştirilen kalite çalışmaları ile yakalanan ivmenin uluslararası alandaki yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunacak olan akreditasyon sertifikasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’a takdim etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız da mezunumuz olan Momentum Global/MacMillan temsilcisi Harun Harput’a mezun kartını verdi.  

YÖKAK tarafından yabancı dil eğitimi alanında tanınan tek uluslararası akreditasyon kuruluşu olan EAQUALS dünya çapında 30’un üzerinde ülkede ve 25 farklı dilde dil öğretim süreçlerini akredite ederek tanınır kılıyor. Avrupa Konseyi’nin dil eğitim politikalarında gözlemcisi ve danışman ortağı rolündeki EAQUALS, ülkemizde de yabancı dil öğretiminde dil yeterliliklerinin standardı olarak kabul edilen “Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni” (CEFR)’ın hazırlanması sürecinde öncülük ediyor. İngiltere merkezli bu kuruluş, uluslararası alanda dil öğretim politikalarının belirlenmesinde etkin bir konuma sahipken aynı zamanda bu alanda standartların belirlenmesi ve eğitimlerin küresel çapta tanınır kılınması noktasında da dünyada lider konumda bulunuyor.

Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1 eguals-1
background image