Mevlana Değişim Programı Washington'da Büyük Ses Getirdi
30 Aralık 2014 | 07:24

Mevlana Değişim Programı kapsamında 27 Ağustos-16 Aralık 2014 tarihleri arasında farklı alanlardan 15 öğretim üyesi Washington’da ders verme hareketliliğinin yanı sıra, bilimsel çalışmaları ve dil eğitimini de içine alan yoğun bir programa katıldı.

Rektör Danışmanı ve Mevlana Değişim Programı Koordinatörü Prof. Dr. Can Balas’ın verdiği bilgiye göre, Gazi Eğitim Fakültesi’nden Prof.Dr. Fatma Açık, Prof.Dr. İlbilge Dökme, Prof.Dr. Refik Turan, Teknoloji Fakültesi’nden Prof.Dr. Kemal Ersan, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Çiğdem Demir, Polatlı Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Doç.Dr. Erhan Eser, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç.Dr. Mevlude Karadağ, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç.Dr. Mehmet Akif Okur, Teknoloji Fakültesi’nden Doç.Dr. Veysel Özdemir, Edebiyat Fakültesi’nden Doç.Dr. Özlem Parer, Polatlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Doç.Dr. Fatih Sarıoğlu, Mimarlık Fakültesi’nden Doç.Dr. Aydın Şık, Edebiyat Fakültesinden Doç.Dr. Ahsen Turan, Mesleki Eğitim Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Fulya Sarper ve İletişim Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Erol İlhan’dan kurulu Gazi Üniversitesi heyeti, yaptıkları çalışmalarla Gazi Üniversitesini Washington DC’de en iyi şekilde temsil ettiler.

Bir yandan da akademisyenler kendi alanlarıyla ilgili olarak George Mason, George Washington, Georgetown, Maryland, Michigan State, NOVA, Teksas, Wisconsin, Connecticut, Southern Polytechnic State, American, John Hopkins Üniversiteleri ve (SAIS) Central Asia-Caucasus Institute ile çalışmalara başladılar. Gazi’nin evrensel kimliğine yakışan bir şekilde üniversiteye ve öğrencilere faydalı olacak akademik bağlantılar kurdular. Araştırma alanlarıyla ilgili çalışmalar yapma ve meslektaşlarıyla yeni ilişkiler kurma imkânı buldular.

İngilizce seviye tespit sınavı ile farklı sınıflara yerleştirilen akademisyen heyeti, programa haftanın üç günü dil eğitimi ile başladı. Sonrasında ise Amerikan Eğitim Sistemi ve Türk Eğitim Sisteminin karşılaştırıldığı Liderlik Eğitimi verilmeye başlandı.

 

Amerikan Eğitim Sistemi ve Türk Eğitim Sistemi’nin karşılaştırıldığı Liderlik ve Dil Eğitimi

 

İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Erol İlhan programdaki izlenimlerini Gazi Üniversitesi Mevlana Değişim Koordinatörlüğüne verdiği röportajda şu şekilde aktardı: “Her bağlantı ve işbirliği Gazi Üniversitesinin dışa açılımında önemli bir adım oldu. Büyük işlerin küçük adımlarla başlaması gibi kartopu etkisiyle artarak devam etti. Ortak çalışma talepleri, proje bağlantıları,  akademik dostluklar kuruldu.  Ders anlatan, sergi açan, kongreye katılan, seminer veren, sunum yapan öğretim üyelerimiz dil yetilerini her geçen gün geliştirdiler. Buradaki akademisyenlerle karşılaştıkça, konuştukça aslında bulundukları konumun, bilgi ve birikimlerinin ABD üniversitelerindeki öğretim üyelerinin üstünde olduğunu da gördüler. Tüm öğretim üyelerimiz bilimsel faaliyetlerini Amerika’da sürdürdüler… Akademik destek birimlerinden yardım alarak yabancı dilde yazdıkları makaleleri orijinal diline en uygun şekle getirdiler. Çalışmalarını büyük bir titizlikle yaptılar. Tüm öğretim üyelerimiz “Liderlik Eğitimi ve Workshop” çalışmaları kapsamında sunum yaptı. Sunumlarda alanlarına ne kadar hâkim oldukları ve iletişim becerileri gözler önüne serildi. İngilizce sunum yaptıkça, dışa açılmanın ilk kuralı olan dil konusunda kendilerine güvenleri her gün biraz daha arttı.

 

Öğretim Üyelerimiz Library of Congress’de

Dünyanın en büyük kitap koleksiyonuna sahip Library of Congress

 

Yapılanlar sınıf ve yalnızca dil eğitimi ile sınırlı kalmadı. Amerika’yı anlamak için Washington D.C.’nin tüm imkânları sonuna kadar kullanıldı. Dünya’nın en büyük kitap, dergi, süreli yayın ve görsel koleksiyonuna sahip ve aynı zamanda güzel mimarisi ile dikkat çeken kütüphanelerinden biri olan Library of Congress’e üye olundu. Ve akademik çalışmalarda bu büyük koleksiyondan faydalanıldı.

Öğretim üyelerimiz müze ve sanat galerilerinin yoğun olduğu ve iki yüzden fazla müzenin bulunduğu, dünya mirasının önemli eserlerinin de sergilendiği müze ve sanat galerini gezme, bilgilerini yenileme ve geliştirme imkânı buldular. Dünyanın en büyük Uzay ve Havacılık Müzesi, Doğal Tarih Müzesi, Amerikan Yerli Müzesi, Botanik Bahçesi, Amerikan Senato Binası, Jefferson Anıtı, George Washington Anıtı, Washington Anıtı, Smithsonian Enstitüsü görülen yerlerden bazılarıydı…

 

Öğretim üyelerimiz dünya mirasının önemli eserlerinin sergilendiği müze ve sanat galerinde bilgilerini yenileme ve geliştirme imkânı buldular

Amerikan vatandaşları ile dostluklar kuruldu. İngilizce pratik yapıldı. Metroya, otobüse, taksiye, servise binildi, her yerde İngilizce yaşanarak öğrenildi.  İlk günden itibaren grup anlayışından sıyrılmaya ve bireysel faaliyetlere de önem verilmeye çalışıldı. Dışa açılma isteği ve bu isteğin harekete dönüşümü yeni bağlantılar, dostluklar, proje çalışmaları olarak geri döndü.

Bir ülkeyi tanımak, anlamak için onların şartlarında yaşamanın gerekliliği bilinciyle her bir öğretim üyesi sinema, konser, sergi, tiyatro, konferans, kongre, çalıştay,  panel, video konferans, anma toplantısı gibi çok sayıda faaliyete katıldı.

Öğretim Üyelerimiz günlük yaşamımın içerisinde sosyal faaliyetlere katıldılar

Hayatın içinde, ABD’deki özel günlerde Amerikan aileleriyle birlikte olundu… Yaşayarak, deneyimleyerek sosyolojik gözlemler yapıldı. Yüzeysel bilgilerin yerini daha derinlikli çalışmalar almaya başladı.

 

Öğretim üyelerimiz hayatın içinde, ABD’deki özel günlerde Amerikan aileleriyle birlikte oldu

Tüm öğretim üyeleri ilgi alanlarına göre farklı şehirleri görme ve değerlendirme imkânı buldu. New York, Virginia, Maryland, Florida, Michigan gibi eyaletler Washington DC, Chicago, Baltimore, Annapolis, Alexandria, Miami, Milwaukee, Lansing, Virginia Beach şehirleri görüldü. Amerikan yaşam tarzının ipuçları alındı, gözlemler ve çözümlemeler yapıldı. Gazi Üniversitesi olarak güçlü ve zayıf yönlerimiz değerlendirildi. Amerikan üniversitelerinin güçlü yönleri ve öğrenci odaklı yapılanması incelendi.

Amerika’daki Türk Dernekleri ile görüşüldü. ATAA (Assembly of Turkish American Associations) toplantısında Türkiye’nin tanıtımının daha iyi olması için neler yapılabileceği konusu üzerinde duruldu. Gazili akademisyenlerin önerileri beğeni ve dikkatle değerlendirildi. Bu toplantının ardından ATAA yöneticileri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonuna katılındı.

Öğrenci Sosyal Tesislerinin gelişmişliği (sinema, yiyecek bölümleri, kütüphane, kafeterya, kitap, kırtasiye ve giyecek satış bölümleri ile) geri dönüşüm, atık yönetimi, engellilere yönelik başarılı çalışmalar, otobüslerde bisikletlilerin dahi düşünülmesi, herkesin hayvan beslemesine rağmen sokak ve parkların temizliği görülen olumlu özelliklerden bir kaçıydı.

 

ATAA (Assembly of Turkish American Associations) toplantısında Türkiye’nin tanıtımı üzerinde duruldu.

Daha da dikkat çekici olanı Türkiye’deki koşuşturmacanın burada görülmemesiydi. Örneğin otobüslerin duraklarda tamamen durması, yolcuların araç durduktan sonra inmesi, binecek yolcuların inecekleri saygıyla beklemesi, aceleciliğin yaşanmaması dikkat çekiciydi.

19.12.2014 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

background image