Kazak Milli Önderi Alihan Bökeyhan Doğumunun 150. Yılında Gazi Üniversitesinde Anıldı
20 Nisan 2016 | 08:38

Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezinin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Akademisi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Alaş’ın Alihan’ı: Doğumunun 150. Yılında Alihan Bökeyhan ve Türk Dünyası Aydınları Uluslararası Konferansı, 4 Mart’ta Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi.

UNESCO’nun Paris’te yapılan 38. Genel Konferansı’nda “Alaş Orda” lideri, Kazak devlet adamı Alihan Bökeyhan’ın 150. doğum yılının, 2016 yılı Anma ve Kutlama Yıldönümleri programına alınması münasebetiyle düzenlenen toplantı, Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karabağ'ın açış konuşmaları ile başladı. Konferansa Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden bilim adamları bildirileri ile katılmış; ayrıca, toplantı çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi tarafından ilgiyle dinlenmiştir.

 

 

                                                                            

Merkez Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Kazakistan’dan gelen konukları Kazakça olarak selamladıktan sonra konuşmasında, UNESCO’nun Alihan Bökeyhan’ı 2016 yılı anma programına almasının ve kutlamanın Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde başlamasının çok gurur verici olduğunun altını çizdi. Türk halklarının milli hafızasında ayrı bir yeri olan Kazak istiklâl hareketinin lideri Alihan Bökeyhan’ın dönemin Türkistan aydınlarına yol gösterici olduğunu ve “Alaş’ın Alihan’ı” olarak anıldığını bildirdi. Onun “Hayatta olduğum sürece Kazaklara ve Türk dünyasına hizmet edeceğim” sözlerine yer veren Çengel, Bökeyhan’ın bugünkü modern ve demokratik Kazakistan’ın temellerinin atılmasına hizmet eden büyük lider olduğunu ifade etti.

 

Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel

Oturumların sonunda, Dr. Sultan Han Akkulı JÜSİP’in yıllarca arşivlerde çalışarak elde ettiği bilgiler esasında yayınladığı Alihan Bökeyhan: Araştırmalar, Makaleler ve Röportajlar adlı kitabının tanıtımı ve kurdele kesim merasimi yapıldı.

 

 

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan katılan bilim adamlarının bildirileriyle üç oturumda gerçekleşen konferansta Stalin katliamına maruz kalan Alihan Bökeyhan’ın yanısıra 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki diğer Türkistan aydınlarının mücadeleleri de hatırlandı.

 

15.03.2016 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

background image