Afrika'dan Çankırı'ya Uzanan Kültür Köprüsü
17 Şubat 2014 | 11:36

Gazi Üniversitesi, kültürlerarası diyaloga katkı sağlamaya devam ediyor

Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GAMAUM), Gazi Üniversitesi Afrika Kültürleri Araştırma Öğrenci Topluluğu (GAKAT) ve Gazi TÖMER işbirliği ile gerçekleştirilen kültür etkinliklerinin ilki 17 Ocak 2014 tarihinde yapılan Çankırı kültür gezisi oldu. Geziye GAMAUM Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere ve Gazi TÖMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nezir Temür öncülüğünde 100’e yakın Afrikalı ve Türk öğrenci katıldı.

      

Gezinin ilk durağı Çankırı'nın önemli zenginliklerinden biri olan tuzun kaynağı, tuz mağarası oldu. Burada tuzdan yapılan heykelleri inceleyen öğrenciler, tuz mağarasında yıllardır bozulmadan kalmış eşeği görünce hayretlerini gizleyemediler.Tuz mağarasının ardından Çankırı'yı fetheden Emir Karatekin'in türbesine geçen kafile, burada hiç tükenmeyen ve bir kez bu sudan içenin 7 yıl şehirden ayrılamayacağına inanılan su kuyusu ile Çankırı Kalesi mesire yerini görme ve bol bol fotoğraf çekme fırsatı buldu.

Çankırı Kalesinin ardından Çankırı Valiliği'ne geçildi. Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Afrikalı öğrencileri şehirlerinde görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Vali Özcan, Hititler'den kalma bir yerleşim yeri olan ancak bugüne kadar Ankara'nın gölgesinde kalan Çankırı'nın makûs talihini değiştirmeye çalıştıklarını söyleyerek Çankırı ve Çankırı Karatekin Üniversitesi hakkında bilgi verdi. Yakın zamanda Tanzanya ve Zanzibar’ı ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini söyleyen Vahdettin Özcan, Gazi Üniversitesinde okuyan Afrikalı ve Türk öğrenciler ile tek tek ilgilenerek esprili sohbetler yaptı. Vali Vahdettin Özcan'ın ardından Gazi Üniversitesi adına söz alan GAMAUM Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, destekleri ve misafirperverliklerinden dolayı Vali Vahdettin Özcan’a teşekkürlerini sundu. Gazi Üniversitesinde öğrenim gören 185 Afrikalı öğrenci olduğunu, her geçen gün bu sayının arttığını ve pek çok Afrika üniversitesi ile akademik ve bilimsel anlaşmalar yaptıklarını belirtti.  Ağıldere, Gazi Üniversitesinin ve Türk üniversitelerinin Afrika’da tanınırlığının daha da artması için çalıştıklarını söyledi. Başbakanlık Tanıtım Fonu kapsamında hazırladıkları bu proje ile Afrika ve Türkiye arasında karşılıklı etkileşim ve kültürel iletişimin güçlenmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Ağıldere, Vali Özcan'a günün hatırası olarak hediye takdim etti.

  

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ve GAMAUM Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere

Valilik ziyaretinin ardından Taş Mescid'e geçildi. Kafile, Taş Mescid ziyaretinin ardından Tarihi Buğday Pazarı Medresesi'ne gitti. Burada, tuzdan yapılmış lamba gibi eserleri inceleyen kafile, ebru ve hat sanatçılarından bilgi aldı ve alışveriş yapma imkânı buldu. Daha sonra yemek molasına geçen topluluk, Tarihi Çamaşırhane’de baş yaranların ve geleneksel Çankırı türküleri eşliğinde Yaran Sofrası yemeklerinden tattı.

Yaran Sofrası’nın ardından Çankırı geleneklerinin yaşatıldığı Yaran Meclisi'ne misafir olundu. Burada yaranlık geleneği, yaran gecelerinde yapılan sohbetler ve oyunlar hakkında bilgi alındı. Türk ve Afrikalı 6 öğrenciye geleneksel yaran kıyafetleri giydirildi ve maniler eşliğinde bir yaran meclisi canlandırıldı. Oldukça keyifli ve neşeli geçen ziyaret, fotoğraf çekimleri ile son buldu.

         

   

Şarkılar söylenen, bolca fotoğraf çekilen ve pek çok şey görülüp, öğrenilen dolu dolu bir Çankırı gezisinin ardından kafile akşam saatlerinde Ankara'ya döndü.

                                                                                     20.01.2014 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

background image