Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Araştırma Üniversiteleri, Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” geniş bir katılım ile gerçekleşti.
Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal, Yükseköğretim Kurulu Yürütme ve Genel Kurul Üyeleri, Rektörler, Rektör Yardımcıları ve akademisyenler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal yaptı. Gazi Üniversitesinin ülkemizin en köklü üniversiteleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Uğur Ünal, “Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017 yılında Araştırma Üniversitesi olarak seçilen Gazi Üniversitesi, nitelikli bilgi üretimi, araştırma niteliği yüksek doktoralı insan kaynağı sayısının artırılması, ulusal ve uluslararası ölçekteki iş birlikleriyle bilimsel alanda ülkemizin dünyadaki görünürlüğünün ve bilinirliğinin artırılması konularında sorumlulukları her geçen gün daha da artan bir yükseköğretim kurumudur” dedi.
Konuşmasında Üniversitemizin elde ettiği başarılara da işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, şöyle devam etti: “URAP’ın '2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu' başlıklı raporuna göre ilk 1000 ve ilk 1350’de olan Gazi Üniversitesi, aynı rapora göre, 11 dünya sıralamasının 11’inde de yer alan 6 üniversiteden biri olma unvanına sahip olmuştur. Shanghai Ranking 2023 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 901-1000 bandında yer alarak başarılı performansını sürdürmeye devam eden Üniversitemiz, Türkiye sıralamalarında ise 6-8 bandında yer almıştır. Bunların yanında Üniversitemiz, QS World University Rankings 2025 sonuçlarına göre, 901-950 bandında sıralanarak önceki yıllarda başlattığı yükselişini devam ettirmiştir.”
Araştırma Üniversiteleri kriterlerinin YÖK tarafından belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Uğur Ünal, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle yakın zamanda yönetimini üstlendiğimiz Gazi Üniversitesinin bu başarısını daha da yukarılara taşıma hedefiyle çıktığımız bu yolda, bugün burada sizlerle birlikte olan kıymetli meslektaşlarımın gayreti ve bizlerin de her koşuldaki desteğiyle, inşallah, hedefimiz; öncelikle ilk 10’da, ardından A1 kategorisinde, yani üst düzey araştırma performansı gösteren üniversiteler arasında yer almak, bu sayede, Gazi Üniversitesinin kapasitesini daha da yukarılara taşıyarak, ulusal ve uluslararası düzeyde kendisini ispatlamış Üniversitemizin uluslararası derecelendirmelerce yapılan sıralamalarda, yerini ilk 500’e taşımaktır. Sözlerime son verirken, Araştırma Üniversiteleri Toplantısının Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmesinden ötürü başta Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Programın açılışında konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, gerçekleştirilen toplantının mahiyetinden söz etti. Araştırma Üniversiteleri Programının 2017 yılında başladığını anımsatan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Araştırma Üniversiteleri belirlenirken ciddi bir sıralama yapıldı” dedi.
2023 yılından bu yana araştırma üniversitelerinin üçte birinin üst yönetiminin değiştiğine işaret eden YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya toplam 29 üniversitenin rektör ve rektör yardımcılarının katıldığı bilgisini verdi. Her yılın sonbaharında araştırma üniversitelerinin performansının değerlendirildiğini anlatan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, sunumunda performans izleme kriterlerinin neler olduğunu kaydetti.
Araştırma üniversitelerinin artan kriterlerini de bilgi olarak aktaran YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Gazi Üniversitesinin 18 göstergesinde artış olduğunu dile getirdi. Üniversitelerin 2023 yılı performanslarına ilişkin sıralama çalışmasının 3 boyut ve 31 gösterge çerçevesinde tamamlandığını vurgulayan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, toplantının sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini noktaladı.
Açılışta son sözü alan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise, ev sahipliği için Gazi Üniversitesine teşekkür ederek sözlerine başladı. YÖK’ün misyonunun Ülkemizdeki üniversiteleri her anlamda desteklemek olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversitelerimizin ulusal ve uluslararasındaki görünürlüğünün artmasını istiyor ve destekliyoruz” diye konuştu.
QS üniversite sıralamasında ilk 500’de 5 Türk üniversitesinin bulunduğunu aktaran YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu sayıyı ilerleyen yıllarda artırmak istediklerini söyledi. Aynı sıralamada ilk binde 11 araştırma üniversitesinin yer aldığını dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, başarı gösteren üniversiteleri tebrik etti.
Türkiye Azerbaycan Üniversitesinin açılışının yakın bir tarihte gerçekleşeceğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bunun tarihi bir ilk olduğunun üzerinde durdu. Azerbaycan Türkiye Üniversitesi modelini başka coğrafyalara da taşımak istediklerini kaydeden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu proje Türk akademik birikimini dünyaya açacak” dedi.
Konuşmasında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ek 46’ncı maddesine de dikkat çeken YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, altı üniversitenin araştırma üniversitesi izleme programına dahil edildiğini belirtti. Araştırma üniversitesi statüsü yolunun her üniversiteye açık olduğuna da dikkat çeken YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılış konuşmaları sonrası “Araştırma Üniversiteleri, Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” toplantılarına geçildi.
Ebediyete İrtihalinin 86. Yıl Dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Düzenlediğimiz Törenle Andık
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzde İç Tetkik Toplantısı Yapıldı
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Akademisyenlerimiz “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.