Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında kurulan Gazi Üniversitesi, kendisine yüklenen eğitim misyonunu, içinde bulunduğumuz çağda da başarıyla sürdürmeye devam ediyor.
Yetiştirdiği binlerce öğrenci ile 97 yıllık tarihine birçok başarı sığdıran Üniversitemiz, Araştırma Üniversitesi kimliğiyle de hem ulusal hem de uluslararası alanda adından söz ettiriyor.
Bu bağlamda Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ortaklığında kurulan “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM)” açılış töreni, geniş bir katılım ile yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Prof. Dr. Munire Kevser Baş, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Er, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, NÖROM Merkez Müdürü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Ali Özkan ve Ayhan Selçuk, YÖK Üyeleri, dekanlar, daire başkanları, öğretim üyeleri konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptı.
NÖROM’un kurulmasına yönelik çalışmaların 2018 yılında başladığı bilgisi veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2019 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı “NÖROM Projesini” destekleme kararı almış, nihayetinde NÖROM’un bir araştırma merkezi olarak kurulması Yükseköğretim Kurulu tarafından bundan yaklaşık 3 yıl önce 18 Kasım 2020 tarihinde onaylanmıştır” dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, şöyle devam etti: “NÖROM misyon olarak disiplinler arası bir anlayışla nörobilim alanında araştırmalar yürütmek ve buradan elde edilecek bilgi ve teknolojiyi toplumla paylaşmayı belirlemiştir. Bu kapsamda, Merkezde sağlık, mühendislik, robotik, yapay zekâ, eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında araştırmalar yürütülecektir. Böyle bir merkezin kurulmasını yükseköğretim vizyonumuz açısından son derece kıymetli bulduğumu ifade etmek isterim. Son zamanlarda üzerinde hassasiyetle durduğumuz yükseköğretimde kalite odaklı gelişme anlayışını destekleyen bir girişim olarak görüyorum. NÖROM’daki araştırmalar sonucu elde edilecek veriler bir taraftan somut teknolojilerin geliştirilmesini diğer taraftan etki değeri yüksek yayınların ortaya çıkmasını mümkün kılacaktır.”
NÖROM’da farklı üniversitelerin iş birliği yaptığı ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde en fazla tartışılan konuların başında gelen yapay zekâ konusuna bir parantez açmak isterim. Gerek akademik dünyada gerek sektörlerde bu konuda yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de bu konuda yoğun bir mesai harcıyoruz. Yapay zekâ çalışmalarını önümüzdeki dönemde stratejik bir mesele olarak görüyoruz. Açılan lisans programları ve enstitülerle bu konuda bir atılım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. NÖROM’un sunacağı diğer katkıların yanında yapay zekâ çalışmalarına da büyük bir ivme kazandıracağına inanıyorum. NÖROM’da yürütülen projeler ve elde edilecek verilerle sağlıktan mühendisliğe ülkemizin ihtiyaç duyduğu pek çok teknolojinin milli imkânlarla geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanında temel bilimler, eğitim ve sosyal bilimler alanında da önemli gelişmeler sağlanacaktır. Bu merkezin göstereceği başarı benzer başka merkezlerin kurulmasına da ön ayak olacağına inanıyorum.”
Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ağustos 2020 yılında göreve başladığımızda NÖROM projesi hakkında Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay hocamız tarafından bilgilendirildim. Böyle bir devlet projesinin, milletimiz için yaratacağı hayırlı ve faydalı kazanımları dikkate alarak, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ Rektörlerimiz ile bir araya gelip, ortaklık protokolünü, 2 Eylül 2020 tarihinde imzaladık” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz alan, 7800 metrekare arsa üzerinde, toplam 5400 metrekare kullanım alanına sahip bir binadır. Bu bina, AR-GE merkezinin gerektirdiği bütün teknik ve tesisat donanımına sahip, akıllı bir bina olma özelliği taşımakta ve 192 mahalden oluşmaktadır. 21 ayrı araştırma laboratuvarı yaklaşık 2000 metrekare alana yerleşmiştir. En ileri teknolojik araştırma alt yapı cihazları Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı projesi kapsamında temin edilmiş ve edilmeye de devam etmektedir. Bunlar için de, Türkiye’de tek bulunan 3Tesla MR cihazı, süper çözünürlük geniş alan tek molekül görüntüleme mikroskopu, ışık hüzmesi mikroskobu öne çıkanlardır.”
NÖROM projesinin ülkemizin ilk ortak araştırma merkezi olduğu bilgisini veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “3 ortak üniversite dışında, 18 farklı üniversiteden araştırmacıların katkısıyla başlatılmıştır. Gelinen noktada binanın içine yerleşmeden 25 farklı üniversiteden 85 araştırmacı ve bu kişilerin lisans ve lisansüstü öğrencileri projelerde çalışmaktadır. Ulusal bir merkez olma amacı taşıyan NÖROM, kapılarını tüm nörobilimcilere açmaktadır. Bu başarıların gerçekleşmesindeki katkılarından ve törenimizi teşriflerinden dolayı YÖK Başkanımıza, TÜBİTAK Başkanımıza, TÜBA Başkanımıza ve destek veren kurumlarımızdaki bürokratlarımıza,, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlerimize, NÖROM Müdürümüz YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayrünnisa Bolay hocamıza ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile NÖROM araştırmacılarına en içten teşekkürlerimi sunarken, ortak uygulama ve araştırma merkezimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.”
Açılışta konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, NÖROM’ün uzun bir emek ve proje sonrası hayata geçirildiğini söyledi. NÖROM’ün Türkiye’nin yüz akı olacak bir merkez olduğunun altını çizen Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, NÖROM’da ileri düzey teknolojinin var olduğunu ifade etti. NÖROM’a en iyi şekilde başlandığını ifade eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, üç araştırma üniversitesinin her kademede çok iyi bir iş birliği içinde olduğunu vurguladı. NÖROM’a çok ciddi yatırım yapıldığını da dile getiren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, katkı veren herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Açılışta söz alan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise, NÖROM’ün Türkiye’de bir ilk olduğu bilgisini verdi. NÖROM’un üç araştırma üniversitesinin bir araya gelmesi ile kurulan bir merkez olduğunu anlatan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, NÖROM’un hem ulusal hem de uluslararası alanda dikkat çeken bir merkez olacağına inandığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, sinir bilimin birçok alanın bir araya gelerek faaliyet gösterdiği bir alan olduğunu ifade etti. NÖROM’da multidisipliner çalışmalar yapılacağını kaydeden Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye’nin böyle bir mükemmeliyet merkezine ihtiyacı olduğunu ifade etti. NÖROM gibi merkezlerde ileri düzey teknolojilerin var olduğunu anlatan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu tür merkezlerin sayılarının artması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.
Açılışta konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, bugün çok önemli bir açılışa şahitlik edildiğini söyledi. Tüm dünyada insan beyninin anlaşılmaya çalışıldığını belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, NÖROM’da YÖK’ün ilk kez uyguladığı bir modelin hayata geçtiğini belirtti. Üç araştırma üniversitesinin güçlerini NÖROM’da bir araya getirdiğine işaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal¸ NÖROM’da geleceğin sorunlarına yenilikçi yöntemlerle çözüm bulunacağını anlatarak NÖROM’un kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti.
Açılışta Merkez ile ilgili bilgiler veren NÖROM Merkez Müdürü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ise, “2018 yılında başlatmış olduğumuz ve devletimizin Türkiye Yüzyılı Projeleri arasında yer alan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışını görmekten büyük gurur duyuyoruz. NÖROM; Sağlık, Mühendislik, Robotik, Yapay Zeka, Eğitim, Temel ve Sosyal Bilim alanlarındaki araştırmacıların çok disiplinli beyin araştırmaları gerçekleştirmesini sağlayan ulusal bir Nörobilim mükemmeliyet merkezidir” dedi.
NÖROM Merkez Müdürü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, şöyle devam etti: “Moleküler ve hücresel incelemeler, işlevsel beyin görüntüleme çalışmaları ve hesaplamalı nörobilim araştırmaları ile Tıp, Temel Bilimler ve Mühendislik bileşenlerini harmanlayan ürün ve uygulamalara ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Nörobilim alanında öncü araştırmalarla bilgi ve teknolojiyi üretmek, Yenilikçi ve nöroteknolojik beyin araştırmaları için ulusal bir nörobilim çatı oluşumu kurmak, sürdürülebilir nörobilim ekosistemi sağlamak, insana fayda ilkesiyle ürünleri hayata geçirmek amacıyla faaliyete geçmiştir.”
NÖROM Merkez Müdürü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, sözlerini şöyle tamamladı: “Beyin hastalıkları için biyobelirteç, yeni ilaç hedefleri ve nöroteknolojik ürünler, beyin ağ sistemlerini temel alan yapay zeka uygulamaları, makina insan etkileşim modelleri, sistem ve hastalık modelleri, nöropsikiyatrik bozukluklarda beyin-bağırsak etkileşimi, Nöro-endüstri girişimleri mevcut sürdürülen araştırma hedeflerimizdir. NÖROM bünyesinde yapılan bilimsel araştırmalar ve yayınlar 2020-2023 yılları arasında büyük başarı göstererek bir ivme yakalamıştır: NÖROM adresli WOS veri tabanında 57 makale yayınlanmıştır. Yayınlara toplam 348 atıf bulunmaktadır ve h indeksi:7 dir. NÖROM binasına henüz yerleşmeden elde edilmiş bu başarı, NÖROM araştırmacılarının yakalamış oldukları sinerjinin bir göstergesidir. Bütün bu başarıların gerçekleşmesinde katkı sağladıkları için TC CSSB, YÖK, TÜBİTAK, TÜBA, 3 Üniversite Rektörlükleri, ve NÖROM araştırmacılarına en içten teşekkürlemizi sunarız.”
Açılış konuşmaları sonrası YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki heyet Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve NÖROM Merkez Müdürü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen ile merkezi gezerek bilgi aldı. Açılış programı çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.
Ebediyete İrtihalinin 86. Yıl Dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Düzenlediğimiz Törenle Andık
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzde İç Tetkik Toplantısı Yapıldı
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Akademisyenlerimiz “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.