Toplumsal Katkı Seminerleri- 2: “Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi”
25 Eylül 2023 | 16:00

Üniversitemiz Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü tarafından başlatılan Toplumsal Katkı Seminerlerinin ikincisi gerçekleştirildi. “Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi” adlı etkinliğe konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Demirkan katıldı. Programın moderatörlüğünü Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Adalet Görgülü Aydoğdu yaptı. 

Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Demirkan konuşmasında, “Hayat boyu öğrenme nedir, neden önemlidir? Bize ne kazandıracak? Türkiye’de ve dünyada bu konuda ne tür çalışmalar yapılıyor? Hayat boyu öğrenmenin temel özellikleri ve öğeleri, hayat boyu öğrenme becerileri nelerdir? Hayat boyu öğrenme ve yetişkin eğitimi kavramları arasında nasıl bir ilişki var? Yetişkin eğitim modeli (Androgoji)” gibi konular üzerinde durdu. Eğlenceli ve bilgilendirici bir sunum yapan Doç. Dr. Demirkan, kelime bulutu, kahoot ve padlette metafor etkinliklerini kullanarak, katılımcılar ile birlikte uygulamalar gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Özden Demirkan, uzayan insan ömrüne göre eğitim süresinin sabit kalması ve bilgi ve becerilerin raf ömrünün kısalması nedeniyle hayat boyu öğrenmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Hayat boyu öğrenme kavramını “Bireylerin yaşamları boyunca bilgi ve becerilerini geliştirmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunur” şeklinde tanımlayan Demirkan, yetişkin eğitiminin de bu süreci destekleyen bir yaklaşım olduğundan söz etti. Doç. Dr. Demirkan, hayat boyu öğrenme kavramına vurgu yaparak, eğitim ve öğrenmenin yaş, zaman, yer ile sınırlı olmadığına değindi.  1996 yılının ‘Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Özden Demirkan, 2000 yılında ise “Yaşam Boyu Öğrenme Bildirgesi”nin yayınlandığını belirtti.

Türkiye’de ise 1980'lerden sonra yüksek eğitimde üniversitelerde bu kapsamda çeşitli eğitim faaliyetleri düzenlendiğini anlatan Doç. Dr. Demirkan, YÖK’ün “Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi”nin ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün yükseköğretimin geniş kitlelere ulaşmasını ve yaşam boyu öğrenmeyi açık bir biçime dönüşmesini hedeflediğini dile getirdi. Demirkan, Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2018)’nın da bu doğrultuda yapılan önemli çalışmalar arasında yer aldığına değinerek, 2020-2023 Türkiye hayat boyu öğrenme strateji belgesi için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Demirkan, hayat boyu öğrenmenin temel özelliklerini “bütünlük, entegrasyon, uygunluk, esneklik, demokratiklik, olanaklar ve güdülenme, çeşitlilik, öğrenme ve yaşam kalitesi, sürekli eğitim” olarak ifade etti. Doç. Dr. Özden Demirkan, Avrupa Komisyonu’nun (2000) belirlediği hayat boyu öğrenme becerilerini ise “Ana dilde iletişim yeterliği, yabancı dillerde iletişim yeterliği, matematiksel düşünme ile bilim ve teknolojik temel beceriler, dijital yeterlik, öğrenmeyi öğrenme yeterliği, sosyal vatandaş olma bilinci, girişimcilik, kültürel bilinç ve ifade yeterliği” olarak sıraladı.

Eğitimin bireylere hayat boyu öğrenme becerilerini kazandıracak biçimde tasarlanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özden Demirkan, hayat boyu öğrenme becerilerini kazandıracak eğitim özelliklerinden bahsetti.  

Yetişkinlerin öğrenmesine yol gösterme anlamına gelen “Andragoji” kavramı hakkında da bilgi veren Demirkan, yetişkin eğitim modelinin hangi konulara dikkat çektiği üzerinde durdu. “Toplumsal Katkı Seminerleri-2: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi” adlı etkinlik, katılımcılarla yapılan uygulamaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.

toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1 toplumsal katkı-1
background image