Üniversitemiz Gazi Teknopark yetkilileri ve TEKNOFEST ekibi, bu yıl beşincisi düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda yerini aldı. Üniversitemiz akademisyen ve öğrencilerinin buluş ve projelerinin tanıtıldığı Fuarda, Gazi Üniversitesi standı Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından da ziyaret edildi.
Başta savunma sanayi olmak üzere sanayi, eğitim, enerji, tarım, iletişim, finans, ulaşım ve sağlık sektörlerindeki yerli ve yabancı 100’e yakın teknoloji firması, kurum ve kuruluşların, akıllı çözüm teknolojileri ve ileri düzey teknolojik ürünleri sergilendiği Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda Üniversitemiz standı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.
5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı açılış töreninde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da birer konuşma yaptılar. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sözlerine Ankara'nın en büyük teknoloji fuarı; 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın hayırlı olmasını dileyerek başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'ye kazandırdıkları eserlerde öncü teknolojileri kullanmaya özen gösterdiklerini belirterek, "Bizim yüzümüz daima geleceğe, ilerlemeye, dönüşüme dönüktür. Bu sayede bugün siber vatanda egemenliği, milli uzay programımızı, yeşil büyümeyi hayata geçirebiliyoruz" diye konuştu. Oktay, günümüzde teknolojik dönüşümün, vatandaşların, iş insanlarının ve karar alıcıların proaktif uyum sağlamaları gereken dinamik bir süreç olduğunu söyledi. Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin, kişi başına kullanılan bilgi miktarından akıllı cihaz kullanım oranlarına, geniş bant altyapılarının yaygınlık durumundan e-devlet kullanıcı sayılarına kadar teknoloji odaklı parametrelerle ölçüldüğüne dikkati çeken Oktay, özel sektör açısından ise bunun rekabetçilik, dijitalleşmeyle azalan maliyetler, hızlanan network imkanları, yeni müşteri ve pazarlara daha kolay erişim gibi avantajlarla mümkün olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, tıpkı TEKNOFEST'te olduğu gibi, “hayallerle tasarım ve inovasyonu buluşturan” fuarda, her yıl teknolojide tam bağımsız Türkiye ahdini yenilediklerine dikkati çekerek, “Bunun için de öyle aferin bekleyen bir Türkiye de yok, tam tersi aferin beklenen bir Türkiye vardır. Türkiye Yüzyılı'na ilerlerken teknoloji odaklı projelerimizi birer birer hayata geçirerek altyapımızı güçlendiriyoruz. Hem de kendisine özgüvenle, dimdik duran, sadece dimdik duran bir ülke de değil, dimdik duran bir lider de değil, onun da yanında dimdik duran iş insanlarıyla, tasarımcısıyla, üreticisiyle, bilim insanıyla ve bütün ülke olarak hep birlikte” ifadesini kullandı.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise açılışta yaptığı konuşmada yükseköğretimi, akademi ile sınırlı olmayan, çok yönlü ve çeşitli kazanımlarla dolu hale getirmek için titizlikle çalıştıklarını söyledi. Bu yıl, "Gelecek için Teknolojiler" temasıyla düzenlenen fuarın ulusal ve uluslararası şirketler arasında köprü görevi gördüğünü belirten Prof. Dr. Özvar, fuarın, yeni projelerin tasarlanarak hayata geçirilmesine, güçlü iş birliklerinin oluşmasına ve Türkiye'nin teknoloji alanındaki ilerlemesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarına, Türkiye'nin savunma sanayisi ve enerji alanındaki yerli ve milli teknoloji hamlesinde, beşeri sermayenin yetiştirilmesi ve AR-GE faaliyetlerinin artırılmasında önemli görevler düştüğünü, bu durumun üniversitelerin, öncü birer kuvvet olarak yeni teknolojilere uyumlu ve yüksek verim içeren çalışmalara teşvik ettiğini söyledi.
Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın Türkiye'nin tüm üniversitelerine, öğrencilerine ve öğretim üyelerine de büyük fırsatlar sunduğunu aktaran Prof. Dr. Özvar, üniversite öğrencilerinin, hedeflerini belirleyerek yeni fikirler edinirken, öncü firmaların, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabildiğini ifade etti.
Yükseköğretim kurumlarının Türkiye'nin teknolojik kalkınma hamlesinde temel aktörlerden olduğunu aktaran Özvar, teknoloji temelli kalkınma hamlesine yönelik imza attıkları işbirliği ve protokolleri hatırlattı. Yakın gelecekte 1,7 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağının tahmin edildiğine işaret ederek, “Nanoteknoloji, otonom araçlar, yapay zeka ve üç boyutlu yazıcıların sanayide kullanım yoğunluğunun artması, bazı meslekleri ortadan kaldırarak yeni mesleklerin doğmasına sebep oluyor. Yeni doğan bu mesleklerde yetişmiş insan gücünü sağlamak adına YÖK olarak sektörle işbirliği içinde yeni programlar açmaktayız" yorumunu yaptı.
Prof. Dr. Özvar, 2022-2023 akademik yılından itibaren çağın gereklerine uygun olarak ilk kez Siber Güvenlik, CNC Programlama ve Operatörlüğü, Açık Deniz Sondaj Teknolojisi bölümlerinde öğrencilerin eğitimlerine başladığını hatırlattı.
ATO Congresium Sergi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı açılışında; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan ile Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAZIAICENTER) Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu hazır bulundu. Standımızı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ile TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay da ziyaret etti. Açılış töreninin ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve beraberindekiler, Üniversitemiz stand alanını ziyaret ederek Gazi Teknopark yetkilileri ve TEKNOFEST ekibine kolaylıklar diledi.
Türkiye’de verimliliğin artmasına katkı sağlayan ileri düzey yerli ve milli teknoloji ürünlerinin sergilendiği 5'inci Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'ndaki standımız 4 Şubat’a kadar ziyaret edilebilir.
Ebediyete İrtihalinin 86. Yıl Dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Düzenlediğimiz Törenle Andık
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzde İç Tetkik Toplantısı Yapıldı
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Akademisyenlerimiz “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.