Üniversitemiz Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKTAM) yöneticiliğinde oluşturulan “3B-YİP: Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu”nun TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında hazırladığı projeler, II. faz aşamasını da başarı ile geçerek TÜBİTAK’tan 51.3 Milyon TL destek almaya hak kazandı.
TÜBİTAK tarafından oluşturulan 1004 Programı kapsamında, Yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının Ar-Ge/tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelmesi için ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda, yurt içinde yapılan, izlenebilir hedefleri olan, bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırmalar destekleniyor.
TÜBİTAK tarafından açılan ilk 1004 Programı çağrısına başvuru yapmak üzere oluşturulan “3B-YİP: Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu”nda EKTAM, araştırma programı yönetici kuruluş (APYÖK) olarak görev alıyor ve “eklemeli imalat” yöntemi ile NACE 30.3 koduna sahip yüksek katma değerli havacılık bileşenlerinin elde edilmesini sağlamak üzere ülkemizin savunma sanayii kuruluşlarını bir araya getiriyor. 3B-YİP Platformunda; Aselsan A.Ş., Ermaksan A.Ş., Roketsan A.Ş., TUSAŞ, TEİ kuruluşlarımızın yanı sıra Erzurum Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK-MAM da araştırma programı yürütücü kuruluş (APYK) olarak yer alıyor.
Araştırma programı yöneticiliğini Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Uymaz Salamcı’nın yapacağı 3B-YİP Platformunda, Üniversitemizden ve konsorsiyumda yer alan diğer APYK kuruluşlarından çok sayıda öğretim üyesi ve araştırmacı yer alıyor. Platformda, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından koordine edilen “Eklemeli İmalat Teknoloji Kazanım Yol Haritası” ile uyumlu olmak üzere; “Özgün malzeme ve malzeme teknolojilerinin kazanımı”, “lazer ve elektron ışın ergitme eklemeli imalat sistemlerinin millileştirilmesi”, “eklemeli imalat proseslerinin geliştirilmesi”, “havacılık bileşenlerinin tasarımı ve eklemeli imalat yöntemi ile üretiminin sağlanması” ile “test ve sertifikasyon yöntemlerinin geliştirilmesi hedefleri gözetildi” ve NACE 30.3 kodlu ürünlerin teknoloji hazırlık seviyesi (THS) 6 olacak şekilde elde edilmesine yönelik projeler oluşturuldu. 1004 Programı kapsamındaki 3B-YİP Platformunda, teknoloji kazanımının sağlanmasının yanı sıra çok sayıda bursiyer istihdamı ile özellikle “eklemeli imalat” alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücüne de önemli katkı sağlanacak.
Ülkemizde “birlikte çalışma” kültürünün yaygınlaştırılmasını temin etmeye yönelik yeni bir program olan 1004 Programında, Gazi Üniversitesi liderliğindeki konsorsiyum 48 ay boyunca birlikte çalışarak, TÜBİTAK’ın sağlamış olduğu 51.3 Milyon TL’lik destek ile THS 6 seviyesindeki ürünleri ve elde edilen teknoloji birikimini ülkemize kazandırmış olacak.
Araştırma üniversitesi olan Gazi Üniversitesinin yetkin ve güçlü yanları ile ülkemiz teknoloji kazanımına vereceği destekler, bundan sonra da benzer projelerle devam edecek.
Ebediyete İrtihalinin 86. Yıl Dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Düzenlediğimiz Törenle Andık
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzde İç Tetkik Toplantısı Yapıldı
Üniversitemizde “Vücut Kitle Endeksi ile Şeker Ölçümü Taraması” Yapıldı
Akademisyenlerimiz “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.