Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Odağında Yaşlılık Gazi'de Tartışıldı
13 Ekim 2014 | 06:55

Anka Kadın Araştırma Merkezi ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü işbirliği ile düzenlenen “Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Odağında Yaşlılık” Paneli, 30 Eylül 2014 tarihinde Gazi Konser Salonunda gerçekleştirildi.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü münasebetiyle iki oturum şeklinde yapılan panelin açış konuşmalarını Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayati Beşirli ile Anka Kadın Araştırma Merkez Başkanı Prof. Dr. Suna Başak yaptı.

 

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayati Beşirli

 

Anka Kadın Araştırma Merkez Başkanı Prof. Dr. Suna Başak

Hızlıca Yaşlanıyoruz

Prof. Dr. Hayati Beşirli; konuşmasına nüfus istatistikleri ile başladı. 1935 yılında Türkiye’de tüm nüfusa göre yaşlıların oranı % 3,9 iken, 2013’te bu oranın % 7,7 olduğunu ve 2023 yılında ise % 10,7 olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre nüfusunda yaşlı oranı % 8 ila % 10 arasında olan toplumların yaşlı oldukları kabul edildiğini belirten Beşirli; yaşlı nüfus için şimdiden gereken hazırlıkların yapılması ve yaşlı nüfusa yönelik stratejilerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hayati Beşirli’nin ardından söz alan Prof. Dr. Suna Başak; Anka Kadın Araştırma Merkezi’nin kuruluş amaçlarını ve hedeflerini anlattı. Dünyada her 7 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu, 2030 yılından itibaren de bu oranın her 4 kişiden biri şeklinde artacağını belirten Başak, 2025 yılına kadar dünyada toplam 694 milyon yaşlının olacağını söyledi.

 

 

Yüzün Sararması, Saçın Sakalın Ağarması Olgunlaşmış Aklı Müjdeler

Nüfusun yaşlanması olgusuna gri rengin olumsuz çağrışımlarından ötürü “nüfusun gümüşleşmesi” tabirini kullanmayı tercih ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Başak, yaşlı nüfusun sağlıklı, bakımlı ve aktif biçimde hayata katılması için gereken adımların ivedilikle atılması gerektiğini sözlerine ekledi. Yaşlı hizmetlerinin sadece ayni yardım ve evde bakım ile sınırlanmaması gerektiğini belirten Başak, konuşmasını herkesin yaşlanacak kadar yaşaması ve yaşlılığın olgunluğu ile bilgeliğini deneyimlemesi dilekleriyle tamamladı.

Açış konuşmalarının ardından panelin ilk oturumuna geçildi. İlk oturumda oturum başkanı Prof. Dr. Nurten Gökalp, Prof. Dr. İsmail Tufan, Doç. Dr. Ayşe Canatan, Yrd. Doç. Dr. Firdevs Canbaz Yumuşak ile Dr. Bengü Emine Çolakoğlu “Kadın ve Yaşlılık, Toplumsal Cinsiyet, Medyada Yaşlılık” gibi konuları ele aldı.

Panelin ikinci oturumunda ise oturum başkanı Doç. Dr. Zekeriya Ülger, Prof. Dr. Emine Özmete, Prof. Dr. Cem Kılıç, Doç. Dr. Erguvan Tuğba Özel Kızıl ile Doç. Dr. Naile Bilgili “Geriatri, Yaşlı Bakımı, Sosyal Güvenlik ile Yaşlı Kadın İstismarı” konularını masaya yatırdı.

30.09.2014 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği 

background image