Üniversitemizin Desteğiyle Afganistan’da TÖMER Açıldı
10 Eylül 2018 15:12

Afganistan’ın Mezar-ı Şerif kentinde Muhtar Kolejinin girişimi, Gazi Üniversitesinin desteğiyle Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) açıldı.

TÖMER’in açılış törenine Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Nezir Temur, Gazi Koleji Kurucu Temsilcisi Abdullah Destebaşı, Türkiye’nin Mezar-ı Şerif Başkansolosluğu Muavin Konsolosu Mustafa Çapraz, Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliğini temsilen Yunus Emre Enstitüsü Kabil Müdürü Abdullah Yeğin, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zühtü Çal, Türkiye’nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Abdulcelil Alpkıray, Belh Vali Yardımcısı Beşir Tevhidi, İl Şura Başkanı Afzal Hadid, Belh İl Emniyet Amiri Abdurazzak Kadiri ve Türkiye Maarif Vakfı Mezar-ı Şerif Temsilcisi Mehmet Çerçikaya katıldı.

Türkiye’nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu Muavin Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Mustafa Çapraz, eğitimin bir ülkenin kalkınmasındaki önemine vurgu yaparak Türkiye’nin Afgan halkının yanında olmaya devam edeceğini söyledi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir yaptığı konuşmada Gazi Üniversitesinin eğitim konusunda Afganistan’a her türlü desteğe hazır olduğunu vurguladı. Türkiye ile Afganistan’ın ortak geçmişe ve birçok ortak değere sahip olduğunu anlatan Aydemir, “Üniversitemizin tecrübelerini farklı alanlarda da Afganistan’la paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Belh Vali Yardımcısı Tevhidi de Türkiye’nin hiçbir zaman Afganistan’ı yalnız bırakmadığını ve birçok alanda yardım faaliyetleri gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Muhtar Koleji Müdürü ve Dış İlişkiler Sorumlusu Enis Aksüt ise Gazi Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyerek, Afganistan’da TÖMER’in açılmasının ülkedeki Türkçe talebini karşılamak bakımından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.