Üniversitemiz 6 Alanda Dünyada İlk 500'de
13 Temmuz 2017 | 08:45

Üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerini belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla her yıl, dünya genel sıralaması ve bilim alanı sıralamasını sunan URAP’ın  (University Ranking by Academic Performance) 27 Mart 2017 tarihinde yaptığı açıklamaya göre 10 uluslararası derecelendirme kuruluşunun 9’unda yer alan üniversitemiz, 15 Mayıs 2017 tarihinde açıklanan 2016-2017 alan sıralamasında ise 13 alanda listeye girdi.

Üniversitemiz, ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı tarafından hazırlanan ve 27 Mart tarihinde yapılan açıklamaya göre, üniversitelerin dünya sıralamasını yapan 10 uluslararası derecelendirme kuruluşunun (Webometrics, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı) 9’unda yer alan üniversiteler içinde bu sıralamaya giren ülkemizdeki 5 üniversiteden biri oldu.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bilimsel alan sıralamasında en fazla akademik alanla yer alan üniversitemiz ülkemizin 3. büyük üniversitesi olurken; fizik, kimya, biyoloji matematik, diş hekimliği, tıp ve sağlık bilimleri, farmakoloji, mühendislik, kimya mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği, malzeme mühendisliği ve makine mühendisliği alanlarında sıralamaya girdi.

URAP derecelendirmesine göre, üniversitemiz Türkiye’de;  Malzeme Mühendisliği alanında 3’üncü, Mühendislik ve Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanlarında 4’üncü, Tıp, Sağlık Bilimleri, Biyoloji, Farmakoloji, Diş Hekimliği alanlarında 6’ncı, İnşaat Mühendisliği, Fizik ve Matematik alanında 7’inci, Kimya alanında 8’inci oldu. Bu alanlardan İnşaat Mühendisliği, Diş Hekimliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Farmakoloji alanlarında üniversitemiz dünya sıralamasında ilk 500’de yer aldı.

Tüm dünyada; özellikle üniversite yöneticileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri dünya sıralamalarını yakından izlerken, URAP değerlendirmesinde üniversitelerin InCites veri tabanındaki son beş yıla ait makale ve atıf sayıları, makale ve atıfların alan içindeki etkisi ve uluslararası işbirlikleri ölçüt olarak dikkate alınırken, dünyadaki üniversiteler 41 farklı alana göre sıralanıyor.

 

 

 

 

background image