Duyuru
Ödül Başvuru Şartları ve Formları
30 Aralık 2014 | 07:15

2014 Yılında Uluslararası Alanda Gazi Üniversitesinin Adını Duyuran Yayın, Atıf, Kitap / Kitap Bölümü, Editörlükleri ve Patent / Endüstriyel Tasarım / Projeyi Teşvik Adıyla Verilecek Ödüllere Başvuru Esasları

 

1-Makale Ödülü: 

 

ISI Web of Knowledge-Journal Citation Report* veri tabanında yer alan dergilerde, tam araştırma (original research article) veya derleme (review) olarak yayımlanan Gazi Üniversitesi adresli makalelere, dergi Etki (Impact) Faktörü (IF) baz alınarak ödül verilir. Ödül başvurusunda, makalenin basılmış olması şartı aranır. Sadece DOI numarası almış yayınlar değerlendirmeye dâhil edilmez. Değerlendirmede, 2013 yılı Impact faktörleri baz alınır. Yalnızca SSCI/AHCI kapsamında yer alan, 2014 yılı içerisinde basılmış olan makalelerden 2013 yılına ait Impact faktörü (IF) olmayan makalelere, makalenin değerlendirildiği yılda Web of Science veri tabanında olması şartıyla, en düşük IF (0,1-0,5) aralığı baz alınarak ödül verilir.

 

Verilecek ödül miktarının belirlenmesinde aşağıdaki oranlar uygulanır:

 

i)   IF 0,1-0,5 arası     **P×0,5  

ii)  IF 0,51-1,00 arası     P×1,0

iii) IF 1,01-2,00 arası     P×1,5

iv) IF 2,01-5,00 arası     P×2,5

v)  IF 5,01-10,00 arası   P×5    

vi) IF 10,00 ve üzeri      P×10 

 

 

2- Atıf Ödülü:

 

Atıf ödülü, Web of Knowledge*** veri tabanında yer alan dergilerde Gazi Üniversitesi adresli yayımlanmış makalelerine, Gazi Üniversitesi adı girilerek yapılan taramada 2014 yılında 50 (elli) ve üzerinde atıf almış olan Gazi Üniversitesi kadrosunda çalışan öğretim elemanlarına verilir. Bu ödülün hesaplanmasında 50-99 arası atıf için P×2, 100-199 arası atıf için P×3, 200 ve üzeri için Px5 katsayıları esas alınır. Sosyal bilimler alanında bu oranlar yarı yarıya uygulanır. Yazarın kendi çalışmalarına yaptığı atıflar ve Web of Science dışındaki veri tabanları değerlendirmeye alınmaz.

 

 

3- Patent Ödülü:

Tescilli patentler için patent başvurusu tarihinden itibaren, ödül başvurusunun son günü olan 31 Mart tarihine kadar korunma sürelerinin yarı süresini geçmeyen (incelemeli patent 20/2=10 yıl, incelemesiz patent: 7/2=3,5 yıl) patent buluş sahibi Gazi Üniversitesi öğretim elemanına verilir. Gazi Üniversitesi öğretim elemanı olan buluş sahibi birden fazla ise bu tutar eşit oranda paylaştırılır. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilli incelemeli patent buluş sahiplerine Px5 ve incelemesiz patent buluş sahiplerine Px2 tutarında ödül verilir. Aynı patent ailesinde aynı buluş ile ilgili patentler, diğer ülkeler için tescil ettirildiğinde her yeni ülke için incelemeli patente verilen bu ödül tutarı tekrarlanır. Üçlü (triadic) patent başvurusunun Avrupa Patent Ofisi’nde, ABD’de ve Japonya’da tescil edildiğine ilişkin tescil belgelerinin sunulması halinde ise incelemeli patent için verilen ödül tutarının iki katı verilir. Aynı patent ailesinden aynı ülkede alınan tescil belgesi sadece bir kez ödüllendirilebilir. Patent ödül başvurularında ödüle başvuran buluş sahiplerinin Gazi Üniversitesi adresli olma şartı aranır.

 

4-Endüstriyel Tasarım Ödülü:

Tescilli endüstriyel tasarımlar için endüstriyel tasarım başvuru tarihinden itibaren ödül başvurusunun son günü olan 31 Mart tarihine kadar korunma süresinin yarı süresini geçmeyen (5/2: 2,5 yıl) endüstriyel tasarımın tasarımcısı olan Gazi Üniversitesi öğretim elemanına verilir. Gazi Üniversitesi öğretim elemanı tasarımcı birden fazla ise bu tutar eşit oranda paylaştırılır. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilli endüstriyel tasarımlara PX2 tutarında ödül verilir. Aynı tasarım ile ilgili diğer ülkeler için tescil belgesi alındığında her yeni ülke için bu ödül tutarı tekrarlanır. Aynı tasarım için aynı ülkede alınan tescil belgesi sadece bir kez ödüllendirilebilir. Endüstriyel tasarım ödül başvurularında ödüle başvuran tasarımcıların Gazi Üniversitesi adresli olma şartı aranır.

 

5-Dergi Editörlüğü Ödülü:

2014 yılında SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI’da taranan dergilerin Baş Editörü olan öğretim elemanlarına Editörlük için PX3 oranında ödül verilir. Ödül, önceki yıllarda aynı nedenle aynı dergi için bu ödülü almamış olan öğretim elemanlarına verilir. Editörlük başvurularında editör adresinin Gazi Üniversitesi olma şartı aranır.

 

6-Kitap/Kitap Bölümü ve Kitap Editörlüğü Ödülü:

2014 yılında, Book Citation Index**** (konferans bildirisi-conference proceedings hariç) kapsamında yayımlanan veya TÜBA Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programında (TEÇEP) yer alarak ödül alan Gazi Üniversitesi adresli kitap/kitap bölümü ve editörlük çalışmalarına ödül verilecektir. Bu ödülün hesaplanmasında kitap bölümü PX2, kitap editörlüğü PX3, kitap için PX4 aralığından ödül verilir.

 

7-Proje Ödülü:

2014 yılında Gazi Üniversitesi özkaynağıyla yapılmayan ve üniversitemiz tüzel kişiliği adresli proje çalışmalarına ödül verilecektir. 2014 yılı içerisinde kabul edilmiş ve sözleşmesi imzalanmış projelere; proje koordinatörü veya yürütücüsü kişiden Gazi Üniversitesi mensubu olan bir kişiye ödül verilecektir.

Verilecek ödül miktarının belirlenmesinde, Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarınca yapılan projelerin toplam proje bütçesi dikkate alınır. Diğer kurum/kuruluşlarla yapılan ortak projelerde ise, proje bütçesinden Gazi Üniversitesine düşen pay baz alınarak proje bütçelerine göre aşağıdaki oranlar uygulanır:

 

Proje payı;

i)   250 bin TL ye kadar P×1

ii)  250 bin TL-500 bin TL aralığı P×1,5

iii)  500 bin TL-1 milyon TL aralığı P×2,5

iv)  1 milyon TL-5 milyon TL aralığı P×5

v)   5 milyon TL ve üzeri Px10

Başvurular:

  1. Başvuru sahibinin 2014 yılı içinde Gazi Üniversitesi kadrosunda çalışıyor olması gerekmektedir. İlk sıradaki yazarın başvurmaması veya Gazi Üniversitesi kadrosunda çalışıyor olmaması durumunda, sırası ile Gazi Üniversitesi öğretim elemanları ön başvuruda bulunabilir. Çok merkezli çalışmalarda, Gazi Üniversitesi akademik kadrosundaki öğretim elemanları sırası ile başvuruda bulunabilir. Ödül, başvuruyu yapan ilk sıradaki öğretim elemanına verilir.
  2. Lisansüstü tez çalışmalarından yapılan yayınlarda, ödül Gazi Üniversitesi kadrosundaki tezi yapan kişiye verilir. Gazi Üniversitesi’ne kayıtlı olarak tez çalışmalarını yürütmüş olan öğrencinin Gazi Üniversitesi kadrosunda bulunmaması durumunda ödül için başvuruyu yayında adı geçen Gazi Üniversitesi kadrosundaki tez danışmanı öğretim üyesi yapabilir.

 

Başvuruların Kabulü ve İtirazlar:

Başvuruların kabulü, değerlendirilmesi ve ödüller ile ilgili itirazların incelenmesi Gazi Üniversitesi Teşvik Ödülleri Komisyonu tarafından yapılır. Komisyon kararları kesindir ve bu kararlara itiraz edilemez.

 

 NOTLAR:

  1. SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI alanında yapılacak makale başvurularında makalelerin basılmış olması şartı aranır.
  2. Makale başvurularının, makalenin tam metni ve derginin ISI Web of Knowledge-Journal Citation Report’da IF göstergesi ile atıfların ise Web of Science veri tabanından alınacak bir çıktı ile belgelenmesi gerekmektedir. Kitap/kitap bölümü ve kitap editörlüğü başvurularının ilgili metinin tam metni ve Book Citation Index/TÜBA Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı (TEÇEP) kapsamında yer aldığını gösteren metin çıktısı ile yapılması gerekir. Patent ve endüstriyel tasarım ödül başvurularında patent ofisleri tarafından verilen patent/endüstriyel belgeleri ile başvuru yapılması gerekir. Proje başvurularında ilgili kurum/kuruluşlardan alınan, proje payını ve proje koordinatörü veya yürütücüsü olduğunu gösteren ilgili belgelerle birlikte başvuru yapılır.
  3. Bütün ödül başvurularında, başvuru belgelerinde Gazi Üniversitesi adresli çalışmalara ödül verilir.
  4. 2012-2013-2014-2015 yıllarında indeksten çıkarılan dergiler değerlendirmeye dâhil edilmez.
  5. Çok yazarlı makale/kitap ödülü başvurularında başvuruyu yapan isim dışındaki Gazi Üniversitesi kadrosunda görev yapan öğretim elemanlarına talep etmeleri durumunda belge ödülü verilecektir.
  1. 2014 yılı başvuruları, ilgili belgelerle birlikte 05 Ocak 2015 ve 31 Mart 2015 tarihleri arasında Akademik Ölçütler ve Ödül Bürosu’na (Rektörlük Müze Katı) şahsen yapılacaktır. Belirtilen tarihten sonraki başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Ödül töreni Haziran 2015 içerisinde belirlenen tarih ve yerde yapılacaktır.

 

*https://admin-apps.webofknowledge.com/JCR/JCR?PointOfEntry=Home&SID=S2GeakdCLoOGEJIKGpP

**P değeri mevcut bütçe imkânlarına göre belirlenecektir.

***https://apps.webofknowledge.com/WOS_GeneralSearch_input.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch&SID=4ANC31l2noMAcEIoP6d&preferencesSaved=&highlighted_tab=WOS

****https://wokinfo.com/mbl/

 

İletişim

Serpil Öz 202 20 78

Zeynep Demirbağ 202 20 65

 

Atıf Ödülü Başvuru Formu

Editörlük Ödülü Başvuru Formu

Endüstriyel Tasarım Ödülü Başvuru Formu

Kitap, Kitap Bölümü, Kitap Editörlüğü Ödülü Başvuru Formu

Makale Ödülü Başvuru Formu

Proje Ödülü Başvuru Formu

 

background image