Gazili Akademisyenler ‘Uluslararası Yayın Teşvik Ödülleri’ni aldı
13 Temmuz 2017 08:45

Üniversitemiz, Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlen törenle ‘Uluslararası Yayın Teşvik Ödülleri’ sahiplerine ulaştı. Bu yıl 21’incisi düzenlenen törende akademisyenlerimizin 2016 yılına ait başvuruları dikkate alınırken, 903 makale, 244 atıf, 18 patent, 21 proje, 3 endüstriyel tasarım, 1 kitap ve 1 kitap bölümü ile toplamda 1191 çalışma ödülle layık görüldü.

Törende konuşan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan 90’ıncı yılını kutlayan üniversitemizin URAP’ın 27 Mart 2017’de yaptığı açıklamaya göre 10 uluslararası derecelendirme kuruluşunun 9’unda yer alan Türkiye’deki 5 üniversiteden biri olduğunu anımsatarak, 15 Mayıs 2017’de yapılan bir başka açıklamaya göre de, 2016-2017 yılı alan sıralamasında da üniversitemizin 13 bilim alanında dünya sıralamasına girmeyi başardığını vurguladı. “Gazi bir dünya markasıdır” diye konuşan Rektörümüz konuşmasına şöyle devam etti:

“Üniversitemiz 41 bilim alanının 25’inde listede yer alan ülkemizin, en çok bilim alanında dereceye gören 3’üncü üniversitesi oldu. Türkiye’de; Malzeme Mühendisliği alanında 3’üncü, Mühendislik, Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanlarında 4’üncü, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Biyoloji, Farmakoloji, Diş Hekimliği alanlarında 6’ncı, İnşaat Mühendisliği, Fizik ve Matematik alanında 7’inci, Kimya alanında 8’inci olmayı başardık. Ayrıca bu alanlardan İnşaat Mühendisliği, Diş Hekimliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Farmakoloji alanlarında üniversitemiz dünya sıralamasında ilk 500’de yer almayı başardı.”

Konuşmasında görevi devraldıkları günden bugüne yapılan çalışmaları da aktaran Rektörümüz, öğretim üyelerimizin motivasyon ve üretimden düşüren kısıtlamaları ortadan kaldırarak, Bilimsel Araştırma Projelerinde yüksek lisans tezleri desteğini 15 bin TL’ye doktora tezleri desteğini 25 bin TL’ye çıkardıklarını, yine bu kapsamda, disiplinler ve kurumlar arası işbirlikleri ve proje odaklı yüksek katma değerli çıktılarla üniversitemizi, araştırma faaliyetlerinde daha dinamik ve üretken hale getirmek için, Senatomuzca, kısa adı ‘Gazi BEST Kurulu’ olan ‘Gazi Üniversitesi Bilim, Eğitim, Sanat, Teknoloji, Girişimcilik, Yenilikçilik Kurulu’ kurduklarını söyledi.

Rektörümüz Uslan 10 üniversitenin asil, 5 üniversitenin de yedek listede Araştırma Üniversitesi olarak ilan edilerek destekleneceği belirterek, yapılan 58 başvuru içinde seçilen 25 üniversite arasında Gazi’nin de olduğunu belirtirken, ayrıca üniversite olarak öz değerlendirme raporunun da 7 Haziran 2017 tarihinde Yükseköğretim Kuruluna teslim edildiğini ifade etti. Akademik personel niteliğinin arttırılmasına yönelik akademik yükseltilme ve atanma kriterleri yönergesinde 13 Şubat 2017 tarihli Senato toplantısında bazı düzenlemeler yapıldığını da söyleyen Rektörümüz, “Örneğin yardımcı doçentlik kadrosuna yükseltilme ve atanma temel kriterlerinde yurt dışında doktora yapan ya da doktora sonrası en az bir yıllık süreyi yurt dışındaki eğitim ve araştırma kurumlarında geçiren adaylarda, doktor unvanı aldıktan sonra en az 2 yıl geçmiş olma şartı artık aranmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin her geçen gün çıtayı daha da yükselttiğini söyleyen Rektörümüz, 2015 yılına göre 2016 yılında öğretim üyesi sayımızda 131 kişilik azalma olmasına karşın makale sayısının arttığına işaret etti.  Rektörümüz konuşmasında  “2015 yılına göre 2016 yılında öğretim üyesi sayımızda 131 azalma olmuş, buna karşın 1274’ten 1522’ye çıkan makale sayımızda 248 artış olmuştur. Ödül olan toplam çalışma sayısı ise 995’den 1191’e çıkarak 196 artmıştır. Öğretim üyesi başına düşen en çok makale sayısı bakımından ilk beşte Fen Fakültemiz (1.53), Eczacılık Fakültemizde (1.34), Sağlık Bilimleri Fakültemiz (0.97), Mühendislik Fakültemiz (0.86) ve Teknoloji Fakültemiz (0.70) yer almıştır.” dedi.

2016 yılının projeleri hayata geçirme açısından da verimli bir sene olduğunu da belirten Rektörümüz toplamda 21 proje ödül komisyonunca ödüllendirildiğini aktardı.

Ödül treninde fakültelere makale, atıf, patent, proje, kitap, kitap bölümü, endüstriyel tasarım başlıkları altında verilen ödüllerin dağılımı şu şekilde oluştu:

Fen Fakültesi 290; Tıp Fakültesi 264; Teknoloji Fakültesi 136; Mühendislik Fakültesi 130;  Eczacılık Fakültesi 100; Eğitim Fakültesi 74;  Diş Hekimliği 54; Sağlık Bilimleri 30; İİBF 17; Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu 16;  Edebiyat Fakültesi 15; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu 14; Polatlı Fen Edebiyat Fakültesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü 11; Spor Bilimleri Fakültesi 9; Sağlık Bilimleri Enstitüsü 8; Yaşam Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi 4; Deprem Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Mimarlık Fakültesi 2; Turizm Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü 1.

Konuşmasının ardından Rektörümüz Uslan, ödüle layık görülen öğretim üyelerimiz ve elemanlarımızın belgelerini kendilerine tek tek verdi.

14.06.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği