Gazi Üniversitesi Engelleri Aşıyor - Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Gazi Üniversitesi Engelleri Aşıyor
18 Aralık 2019 14:49

Üniversitemiz Engelsizler Birimi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle, ‘Üniversitede Engelli Öğrenciler ve Bütünleştirme’ konulu bir panel düzenledi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ceylan ile öğretim üyeleri, davetli ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, 3 Aralık tarihinin 27 yıldır Dünya Engelliler Günü olarak anıldığını belirterek üniversitemizde eğitimine devam eden engelli öğrencilerle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinlediklerini söyledi. Empati yapabilmenin sorunların çözümünde önemli bir basamak olduğuna değinen Prof. Dr. Uslan, “Aslında empatiyi sadece engellilerle ilgili değil hayatın her anında yapmamız gerekiyor. Öğretmensek, öğrenciye katkı sağlar, veliysek öğretmenle ilişkilerimizi düzenler. Mühendissek birlikte çalıştığımız işçi arkadaşlarımızı anlamaya çalışırken faydası olur. Aslında birçok mesele problem aşamasına gelmeden çözülmüş olur” diye konuştu.

Eskilerin kullandığı ‘halden anlamak’ deyimine vurgu yapan Rektörümüz, “Halden anlamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Öğrencilerimizle yaptığımız toplantıda bugün sadece empati yapmanın da yeterli olmadığını gördük. Tekerli sandalye kullanan öğrencilerimiz için öncelikli olarak mekânsal ulaşımı sağlamalı, rampa ya da asansör gibi ihtiyaçları gidermeliyiz. Toplantıda tekerli sandalye kullanan bir arkadaşımız ders esnasında ya da sınavlarda sıraların alçak ya da yüksek olması nedeniyle yaşadığı sıkıntıları ifade etti. Burada dikkat etmemiz gereken birbirimizle empati kurarken, iletişimimizi de doğru olarak kurgulamak zorunda olduğumuzdur” diye konuştu.

Türkçe İşaret Dili Ortak Seçmeli Ders Oluyor

Rektörümüz göreve geldiklerinden sonra öğrencilerimizin kendi programlarının dışında farklı programlardan seçmeli ders alabilmesi için bir uygulamayı hayata geçirdiklerini ve 130’un üzerinde ortak seçmeli ders olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uslan, bu dersleri titizlikle seçtiklerini ve bu dersler arasında ‘Finansal İstihbarat’ gibi ilgi çeken birçok dersin olduğuna değinerek, “Öğrencilerimizin bu tip derslere ilgisi büyük. Önümüzdeki dönem itibariyle Türkçe işaret dili eğitimini ortak seçmeli ders olarak müfredata eklemeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Rektörümüz, Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde Özel Eğitim Bölümünün Zihinsel Engelliler Eğitimi ile Görme Engelliler Eğitimi ABD olarak eğitim verdiğine değinerek, bu program çeşitliliğinin talebe bağlı olarak artırılması için çalışmalarının olacağını ve YÖK’ün de bu konuya özel önem verdiğini ifade etti.

Gazi Üniversitesi bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere 41 bin öğrencinin eğitim hayatına devam ettiğine değinen Prof. Dr. Uslan, kayıtlara göre 13’ü işitme, 12’si görme, 21’i bedensel ve 2’si de diğer olmak üzere 48 engelli öğrencinin eğitimine devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Uslan konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemizde okuyan hangi öğrencilerimizin engelli olup olmadığını bizim bilmemiz mümkün değil. Engelli birimimize başvuran öğrencilerimizin beyanları doğrultusunda bu istatistikleri tutuyoruz. Öğrencilerimizin kayıtları esnasında bize başvuru yapıp engel durumlarını bildirmesi gerekiyor.”

Rektörümüz üniversite bünyesinde 65 engelli işçi ve 52 idari engelli personelin bulunduğuna da dikkati çekti.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Üniversitede Engelli Öğrenciler ve Bütünleştirme’ konulu panele geçildi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engellilerin Eğitimi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürgür, ‘İşitme Yetersizliği Olan Öğrencilerimizin Üniversite Öğrenim Hayatında Yaşadıkları Güçlükler ve Çözüm Önerileri’; Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engellilerin Eğitimi ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Karasu, ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrencilerimizin Üniversite Öğrenim Hayatında Yaşadıkları Güçlükler ve Çözüm Önerileri’; Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engellilerin Eğitimi ABD’den Dr. Öğr. Üyesi Önder İşlek ‘Görme Yetersizliği Olan Öğrencilerimizin Üniversite Öğrenim Hayatında Yaşadıkları Güçlükler ve Çözüm Önerileri’; Anadolu Üniversitesi AÖF Öğrenci İşleri Biriminden emekli olan Emel Kapanoğlu ise ‘Bedensel Yetersizliği Olan Öğrencilerimizin Üniversite Öğrenim Hayatında Yaşadıkları Güçlükler ve Çözüm Önerileri’ konulu sunum yaptılar. Panelin ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ceylan, panele katılan konuşmacılara teşekkür belgesi verdi.

Rektörümüz, Üniversitemizde Eğitimi Sürdüren Engelli Öğrencilerimizle Bir Araya Geldi

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, panel öncesinde Gazi Üniversitesinde eğitim hayatına devam eden öğrencilerimizle Gazi Kültür Merkezinde düzenlenen öğlen yemeği etkinliğinde bir araya gelerek, onların talep ve sorunlarını dinledi. Rektörümüz, Üniversitemiz bünyesinde bulunan fakültelerde eğitimlerini sürdüren işitme, görme, bedensel engelli öğrencilerimizle tek tek ilgilendi. Rektörümüzün konuşma yaptığı esnada işaret dilini bilen bir öğrencimiz, işitme engelli öğrenciler için çeviri yaptı.