Gazi Üniversitesi Afrika Açılımına Devam Ediyor, GAMAUM Fas Krallığı'nda
12 Ocak 2015 | 11:43

GAMAUM Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, Fas Krallığı’na ziyarette bulundu

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Başbakanlık Atatürk Dil, Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler Akraba Toplulukları, Yunus Emre Enstitüsü, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü destekleri ile gerçekleştirilen ve Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAMAUM) Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere’nin akademik danışmanlığını yürüttüğü “Türk Kültürü Afrika ile Buluşuyor” başlıklı proje kapsamında Prof. Dr. Ağıldere, TİKA Kuzey Afrika Masası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Rabat Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri ile birlikte, 22-26 Aralık 2014 tarihleri arasında, Rabat’ta,  Fas Krallığı kültürel ve akademik işbirliğinden sorumlu resmi makamlarına işbirliği ziyaretinde bulundu.

T.C. Rabat Büyükelçisi Sayın Ethem Barkan Öz ile GAMAUM Müdürü Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere

Heyet, öncellikle T.C. Rabat Büyükelçisi Sayın Ethem Barkan Öz’e tebrik ziyaretinde bulunarak, Türkiye ile Fas Krallığı akademik ve kültürel kurumları arasında halen yürütülmekte olan ve yürütülmesi öngörülen kültürel ve sosyal projelerin görüşüldüğü çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Fas Krallığı Kültür Bakanı Müsteşarı Sayın  Mohammed Lotfi M’rini

Fas Krallığı Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Kültürel İşbirliği Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelen heyet, Kültür Bakanı Müsteşarı Sayın Mohammed Lotfi M’rini, Kültürel Miras Genel Müdürü Sayın Abdellah Alaoui, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Sayın Abdelhak Afandi ve Bakanlık üst düzey yetkililerinden oluşan heyet ile toplandı. Prof. Dr. Ağıldere, Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin  (GAMAUM) öncelikli amaçlarından birisinin, medeniyetler ve kültürlerarası diyaloga katkı sağlamak amacıyla Afrika kıtası eğitim ve düşünce kuruluşları ile akademik ve kültürel işbirliklerinin uluslararası ölçekte gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Suna Timur Ağıldere, GAMAUM’un Afrika kıtasına yönelik kültürel ve sosyal projeleri ile Afrika’nın 68 üniversite rektörü ve rektör yardımcıları ile bu kıtada bulunan 26 ülkenin büyükelçisinin katılımları ile Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 2014 Dünya Afrika Günü’ne ilişkin Kültür Bakanlığı yetkililerine bilgi verdi.

Fas Krallığı Kültür Bakanlığı Kültürel İşbirliği Toplantısı

Heyet, Gazi Üniversitesi ile akademik işbirliği protokol anlaşması bulunan ve üniversitelerarası derecelendirme sistemlerinde, Afrika kıtası ve Arap yarımadası üniversiteleri arasında ilk üçte yer alan Mohammed V Üniversitesi’nin Bilimsel İşbirliğinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rachid Bezad ile Kültürel İşbirliğinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlham Berrada ile işbirliği toplantısında bir araya gelerek, üniversitenin bazı fakültelerine ziyarette bulundular.

GAMAUM ile işbirliği protokol anlaşması bulunan Mohammed V Üniversitesi Afrika Çalışmaları Enstitüsü’nün Başkanı Prof. Dr. Abou El Farah, Fas Kraliyeti Yükseköğretim Bakanlığı Bilimsel ve Kültürel İşbirliği Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilileri ile gerçekleşen toplantılarda ise, kültürel işbirliği projelerinin yürütülmesine ilişkin faaliyet takvimi üzerinde verimli görüş alışverişinde bulunuldu.

Heyet, Mohammed V Üniversitesi içerisinde yer alan Rabat Yunus Emre Enstitüsü ile Türkçe öğrenimi gören Faslı üniversite öğrencilerinin sınıflarını da ziyaret etti. Ayrıca, Afrika kıtasının en donanımlı altyapısına sahip kütüphanelerinden biri olan Fas Kraliyeti Milli Kütüphanesi’nin Genel Müdür Yardımcısı Sayın Abdelati Lahlou ile akademik ve kültürel işbirliğine dayalı bir toplantı gerçekleştirildi.

 

05.01.2015 Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

background image