Gazi Hastanesi Türkiye'de Bir İlke İmza Attı
30 Nisan 2018 | 16:01

Üniversitemiz hastanesinde kalp nakli olan Hilal Şahan (30) başarılı bir şekilde doğum yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. 15 yıl önce Üniversitemiz hastanesinde kalp nakli operasyonu geçiren Hilal Şahan sezaryen ile bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Böylece Türkiye’de ilk kez, Gazi Üniversitesi Hastanesinde, kalp nakli olmuş bir hasta doğum yapmış oldu.

 

 

Hastanın doğumunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Karçaaltıncaba, hastanın sorunsuz ve kontrollü bir şekilde gebelik sürecini tamamladığını belirterek, “Daha önce böbrek nakli olmuş ve doğum yapmış hastalarımız vardı. Ancak kalp nakli sonrasında Türkiye’de doğum yapan ilk vakamız oldu bu. Gebelik normal bir insan da bile ciddi bir adaptasyon sürecinden geçer. Bazı ilaçların gebelik sürecinde ayarlanması gerekiyordu. Bunları sıkı bir takiple son noktaya getirdik” dedi.

Konusunda uzman hocalarla birlikte doğuma kadar birlikte çalıştıklarını vurgulayan Karçaaltıncaba, “Gebelik süresince ciddi bir tansiyon yüksekliği yaşanmadı. Bunun da en önemli sebebi hastanın gebelik öncesinde kalp ile olan uyumunun sorunsuz olmasıydı. 38’inci haftada 3 kilo ağırlığındaki bebek sezaryen ile dünyaya geldi. Elbette annenin doğum sonrası takipleri de çok önemli. Şu an annemiz gayet sağlıklı ancak kullandığı ilaçlar emzirme açısından sakıncalı olduğu için şu an emzirmesine izin vermiyoruz” diye konuştu.

 

 

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan ise Gazi Üniversitesi olarak böyle önemli bir vakaya sorunsuz bir şekilde tamamladıkları için mutlu ve gururlu olduklarını vurgulayarak, “Vakamız konusunda uzman birçok hocamızın birlikte çalışmasıyla gerçekleşti. Bu vaka multidisipliner bir çalışmanın başarılı bir sonucudur. Gazi Hastanesinde geçen yıl ilk kez bir siyam ikiz doğumu gerçekleşmişti. Şimdi ise kalp nakli olan bir hastaya Türkiye’de ilk kez doğum gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya gelen 3 kg ağırlığındaki bebeğe Yiğit Efe adı verildi. Şahan’ın yaklaşık 5 yıldır çocuk sahibi olmayı istediği ve doktorların uygun görmesiyle bu doğumun yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Şahan'a 2003 yılında Gazi Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan ile Prof. Dr. Dilek Erer’in ekibi tarafından, Türkiye'de ilk kez uygulanan bir teknikle kalp nakli yapılmıştı.

 

background image