Ankara Rehberi

ANKARA’NIN KÜLTÜREL VE SOSYAL ZENGİNLİĞİ  
Anıtkabir ve Kurtuluş Savaşı Müzesi  

Anıtkabir

Eski adıyla Rasattepe, şimdiki adıyla Anıttepe’de yer alan Atatürk’ün ebedi istirahatgahı 1953 yılında tamamlanmış ve naaşı aynı yılın 10 Kasım’ında buraya nakledilmiştir.

Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altındaki alanda Atatürk’ün özel eşyalarının, Kurtuluş Savaşı panoramalarının ve fotoğrafların bulunduğu müze ise 2002 yılında ziyarete açılmıştır.

 

Ankara Kalesi

Ne zaman yapıldığı belli olmamakla birlikte, Roma ve Bizans kalıntılarının bulunduğu Kale; aynı zamanda Ankara’daki ilk yerleşimin yapıldığı yerdir. 110 metre yüksekliğinde olan ve şehrin %90’ının görülebildiği kalede tarihi yapının yanı sıra pek çok kafe ve restoran da bulunmaktadır.

 

Çengelhan Rahmi Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi, Ankara Kalesinin girişi karşısında bulunan ve Kanuni döneminde inşa edilen Çengelhan’da
yer almaktadır.

 

 

 

Hamamönü

1440 yılında Karacabey adına yaptırılan hamamdan adını alan ve günümüzde çok çeşitli festival ve etkinliklerle iç içe olan Hamamönü; eski Ankara evlerinin yanı sıra pek çok mağaza ve restorana da ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca Kurtuluş Savaşı boyunca Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği ve İstiklal Marşı’nı kaleme aldığı Taceddin Dergâhı (Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi), Taceddin Sultan Camii ve Türbesi de burada bulunmaktadır.

 

Augustus Tapınağı

Ulus’ta Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin yanı başında bulunan tapınak; aslen MÖ 25 yılından sonra Frigya tanrısı Men adına yapılan tapınağın yerine Roma’nın ilk imparatoru Augustus’a bağlılık nişanesi olarak inşa edilmiş ve imparatorun yaptığı işlerin yazıldığı anıtlar (Ankara Anıtı) 1972 yılında 1. Derece Kültür Varlığı olarak tescillenmiştir.

 

Hacı Bayram-ı Veli Camii

Ulus’ta bulunan ve 1428 yılında yapılan Camii adını bahçesindeki Hacı Bayram-ı Veli Türbesi’nden almaktadır. 2011 yılında ibadete açılan camiye adını veren Hacı Bayram-ı Veli; Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin gibi pek çok talebe yetiştirmiştir.

 

Kocatepe Camii

1987 yılında tamamlanan ve Mimar Sinan – Sultanahmet Camii stilini yansıtan Camiinin 4500m2’lik alanı içerisinde konferans salonu, kütüphane ve alışveriş merkezi mevcuttur.

 

Gordion

Frigya’nın başkenti olan Gordion, Ankara’ya yaklaşık 100 km, Polatlı’ya ise 29 km uzaklıktadır. Kral Yolu üzerinde bulunan antik kentten çıkan eserler ve Kral Midas’ın kemikleri Polatlı’daki Gordion Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

Beypazarı

Ankara merkeze yaklaşık 100 km. mesafede bulunan Beypazarı’nda pek çok uygarlığın kalıntıları bulunmaktadır. Karakteristik evleri ile meşhur olan ilçe; ayrıca Beypazarı kurusu, havuç lokumu, 80 katlı baklavası ve gümüş işlemeciliği ile de ünlüdür.

Beypazarı Yaşayan Müze’de Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait olan belli başlı geleneklerin yaşatıldığı bir mekândır. Ebru, gölge oyunu, ıhlamur baskısı, ahşap işleri gibi pek çok etkinlik de burada gerçekleştirilmektedir.

 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’da ilk müze, Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında kalenin Akkale olarak isimlendirilen burcunda kurulmuştur. Atatürk’ün telkinleriyle merkezde bir “Eti Müzesi” kurma fikrinden hareket edilerek diğer bölgelerdeki Hitit eserleri de Ankara’ya gönderilmeye başlanınca geniş mekânlara sahip bir müze binası gerekli görülmüştür. Osmanlı binası olan Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni onarılıp müze olarak kullanılmaya başlanır. Yıllar içinde pek çok restorasyon ve düzenlemeden geçen müze, 1921 yılında bu yana dünyanın sayılı müzelerinden biri olarak hizmet vermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Necatibey Mh. Gözcü Sokak No:2 Ulus

 

Etnografya Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında cuma namazlarının kılındığı Namazgah Tepesi’nde bulunan ve Cumhuriyet döneminde müze olarak planlanıp yapılan ilk devlet müzesidir. Atatürk’ün ilk istirahatgahı olan  müze; 1925 yılından bu yana çoğu dini ve milli eserlerden oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No:4 Opera

 

Devlet Resim ve Heykel Müzesi

1927 yılında yapılan ve başta halkevi olarak hizmet veren bina, 1980 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar tarihlenen Türk sanatçılara ait pek çok eser sergilenmektedir.

https://www.kultur.gov.tr/genel/SanalMuzeler/ResimHeykelMuzesi/index.html

Opera Karşısı, Talat Paşa Bulvarı, Ulus

 
Pembe Köşk

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1925 – 1973 yılları arasında kullandığı ve Ankara’nın en eski evlerinden biri olan yapı; Ankara’nın ilk balosuna, ilk konserine, ilk sergisine ev sahipliği yapmıştır. Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1 ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete açılmaktadır.

Şehit Ersan Caddesi No: 14 Çankaya

 

Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

Atatürk’ün Ankara’ya geldiğinde kullandığı bu bina, 1964 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

TCDD Genel Müdürlüğü Binası Tren Garı

 

1. TBMM Binası

Ulus meydanında bulunan 1. Meclis binası; 1920 yılında tamamlanmış ve 4 yıl boyunca hizmeti vermiş; 1961 yılında ise 1. TBMM Müzesi’ne dönüştürülmüş, 1981 yılında da Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Devlet Mezarlığı Müzesi

Atatürk Orman Çiftliği’nde yer alan ve defnedilen cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı’nda görev alan komutanların eşyalarının sergilendiği müze 1988 yılında hizmete açılmıştır.

 

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925’te cezaevi olarak kullanılmaya başlanıp 2006 yılında kapatılan, 2011 yılında Altındağ Belediyesi tarafından restore edilip müze olarak ziyarete açılmıştır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Türk siyasi hayatına tanıklık etmektedir. (Şükriye Mah. Ulucanlar Cad. No: 63 Altındağ)

 

Cermodern

Ankara’nın ilk modern sanatlar merkezi; Türkiye’nin 4500 m2 tek parça en büyük sergi salonuna sahip olan çağdaş sanat müzesi; 2010 yılında açılmıştır ve pek çok sanatsal organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.

https://www.cermodern.org/

Altınsoy Cad. No:3 Sıhhıye

 

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi “Oyuncak Müzesi”

1990 yılında açılan müze; yerli yabancı 1500 civarındaki oyuncak ile araştırma ve eğitim merkezi olarak da hizmet vermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Cemal Gürsel Caddesi Cebeci

 

Atatürk Orman Çiftliği 

1925 yılında kurulan çiftlik, 1992’de 1. Derecede tarihi ve doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Alan içerisinde  Atatürk Evi, müze ve sergi salonu, tarihi Karadeniz havuzunun yanı sıra restoranlar ve piknik alanları da bulunmaktadır.

 

Kuğulu Park 

Kavaklıdere’de bulunan park 1958 yılında yapılmıştır. Park ismini Viyana Belediyesi tarafından hediye edilen kuğulardan alır. Parkta pek çok etkinlik düzenlenmektedir.

 

Eymir Gölü 

Arazisi ODTÜ’ye ait olan Eymir Gölü; 60’lı yıllarda ağaçlandırılmıştır. Denetimi ODTÜ’ye ait olan bu el değmemiş alanda bisiklet sporu yapılmakta, balık tutulabilmekte, büfe ve piknik alanları bulunmaktadır.

 

Gençlik Parkı 

Ulus’ta 1943 yılında açılan 275.000m2’lik parkta lunapark, tiyatro, gölet, kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

 

Göksupark 

Eryaman’da 100 günde tamamlanan 508.000 m2’lik parkta gölet, gezinti gemi ve kayıkları, dağ kızağı, restoranlar ve piknik alanları bulunmaktadır.

 

Mavi Göl (Bayındır Barajı) 

Samsun Yolu üzerinde bulunan 2400 m2’lik parkta piknik ve spor alanları, restoranlar mevcuttur.

 

Mogan Gölü 

Konya Yolu üzerinde Gölbaşı mevkiinde bulunan Mogan parkında yüzme havuzu, plaj, kafe ve restoranlar ile geniş piknik alanları mevcuttur.

 

 

Altınpark 

Altındağ’da bulunan 640.000 m2’lik parkta Fuar Merkezi, Feza Gürsey Bilim Merkezi, olimpik yüzme havuzu, restoran ve piknik alanları bulunmaktadır.

 

50. Yıl Parkı 

Cebeci’de bulunan park, Ankara’nın seyir terası olarak bilinmektedir. 135.000 m2’lik parkta lunapark, restoran ve kafeler ile piknik alanları mevcuttur. 120 m ile Türkiye’nin en uzun bayrak direği  burada bulunmaktadır.

 

Harikalar Diyarı 

Sincan’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük parkı olan Harikalar Diyarı toplam 1.320.000 m2’lik alana sahiptir. Göletler, su bisikletleri, piknik alanları, GO-KART, model pistleri, spor sahaları ve amfi tiyatro bulunmaktadır.

 

Estergon Kalesi 

Keçiören’de 2005 yılında açılan Estergon Kalesi ve Türk Kültür Merkezi’nde Ören Köşk, Etnografya Müzesi, restoranlar ve seyir terasının yanı sıra teleferik de bulunmaktadır.

 

Karagöl 

Çubuk’ta bulunan krater gölü Ankara’ya 74 km mesafededir. 2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen parkta piknik alanları mevcuttur.

 

Elmadağ 

Ankara’ya 41 km mesafede bulunan bölgede kayak merkezi ve konaklama tesisleri mevcuttur.

 

Ankara Panoraması

 
 
ANKARA’DAKİ ÜNİVERSİTELER
 

Ankara Üniversitesi

1946 yılında 4 fakülte ile kurulan üniversite; şu anda 19 fakültesi, 67.034 öğrencisi ve 3.481 akademik personeli ile eğitim vermeye devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Necdet Ünüvar

www.ankara.edu.tr

 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 

18 Mayıs 2018 tarihinde Gazi Üniversitesi’nden ayrılan birimlerle kurulmuştur. Bünyesinde barındırdığı 9 fakülte, 3 meslek yüksekokul, 3 yüksekokul ve 1 konservatuar ile öğrencilerine eğitim hizmeti sunmaktadır.  

Rektör : Prof. Dr. Yusuf TEKİN

www.hacibayram.edu.tr

 

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

2013 yılında 5 fakülte ile kurulan üniversite, şuan 8 fakülte ve bünyesindeki enstitülerle  3924 öğrenciye eğitim vermektedir.

Rektör: Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN

www.asbu.edu.tr

 

Atılım Üniversitesi

1996 yılında kurulan vakıf üniversitesi; 7 fakültesi, 12.000 öğrencisi ve 1000  akademik personeli ile eğitim vermeye devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. M. Yıldırım Üçtuğ

www.atilim.edu.tr

 

Başkent Üniversitesi

1994 yılında Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından kurulan vakıf üniversitesi; 12 fakülte ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Ali Haberal

www.baskent.edu.tr

 

Bilkent Üniversitesi

1984 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından kurulan Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi; 10 fakültesi, 13.000’den fazla öğrencisi ve 1.000’den fazla akademik personeli ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Abdullah Atalar

www.bilkent.edu.tr

 

Çankaya Üniversitesi

1997 yılında 4 fakülte ile kurulan vakıf üniversitesi; 5 fakültesi ile eğitim vermeye devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Can Çoğun

www.cankaya.edu.tr

 

Gazi Üniversitesi

1926 yılında kurulan üniversite; 11 fakültesi, 42.097 öğrencisi ve 3551  akademik personeli ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Musa Yıldız

www.gazi.edu.tr

 

Hacettepe Üniversitesi

1967 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından kurulan üniversite; 15 fakültesi, 50.000 öğrencisi ve 3.600 akademik personeli ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Mehmet Cahit GÜRAN

www.hacettepe.edu.tr

 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

1956 yılında kurulan üniversite; 5 fakültesi, 23.000’den fazla öğrencisi ve 2550 akademik personeli ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök

www.odtu.edu.tr

 

TED Üniversitesi

2009 yılında Türk Eğitim Derneği Yükseköğretim Vakfı tarafından kurulan vakıf üniversitesi; 5 fakültesi ve 3700 öğrencisi ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. H. Belgin Ayvaşık

www.tedu.edu.tr

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

2003 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan vakıf üniversitesi; 6 fakültesi ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Yusuf SARINAY

www.etu.edu.tr

 
 

Türk Hava Kurumu Üniversitesi

2011 yılında kurulan vakıf üniversitesi; 5 fakültesi ile eğitime devam etmektedir.

Rektör V. : Prof. Dr. Hasan Erbay

www.thk.edu.tr

 

Ufuk Üniversitesi

1999 yılında Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı tarafından kurulan vakıf üniversitesi; 5 fakültesi ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. Tevfik Tezcaner

www.ufuk.edu.tr

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

2012 yılında kurulan üniversite; 13 fakültesi ile eğitime devam etmektedir.

Rektör: Prof. Dr. İbrahim Aydınlı

www.ybu.edu.tr

 
Gazi Üniversitesi Ankara Rehberini aşağıdaki görsellere tıklayarak indirebilirsiniz.

Ön Yüz

Arka Yüz

 
 
 
 
background image