513 Kiloluk Türk Baklavası Guinness Rekorlar Kitabına Girdi
27 Mart 2018 | 09:37

Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün de destek verdiği Travel Expo 2018 Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesinde dünyanın en büyük baklava rekoru kırıldı.

Tek seferde ve tek tepside 513 kilogram olarak hazırlanan Türk Baklavasının yapımında 100 kilogram un, 100 kilogram şeker, 80 kilogram ceviz ve tereyağı kullandı. Guinness yetkilisi tarafından canlı olarak takip edilen baklava yapımında 18 usta aynı anda çalıştı. 20 metrekarelik dev tepside sabah saat 05.00’te hazırlanmaya başlanan baklavanın yapımında hummalı bir çalışma vardı.

Ankara ATO Kongre Merkezinde düzenlenen fuarın açılışına Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ankara valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

22-25 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen fuara bu yıl yerli ve yabancı turizm firmaları yoğun ilgi gösterirken, 20 ülke 45 şehir ağırlandı.

Gastronomi Zirvesinde kongre başkanlığı yapan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, ayrıca ‘Sektör Gözüyle Gastronomi ve Turizm’ paneline de başkanlık yaptı.

Zirve hakkında bilgi veren Gastronomi Zirvesi Başkanı, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, zirveyi uluslararası boyuta taşıdıklarını ve dünyanın en büyük baklavasının Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini söyledi.

Tuna: Gastronomi ciddi bir konu

Türk mutfağının köklü bir kültürü ve geniş bir çeşitliliği bulunduğunu anımsatan Tuna, Türk mutfağına uluslararası platformlarda dikkat çekmeyi hedefledikleri için bu zirveyi organize ettiklerini söyledi. Son yıllarda Türk gastronomisinin ivme kazandığını dile getiren Tuna, gastronominin 5 yıllık kalkınma planında yer aldığını ve bu doğrultuda Gazi Üniversitesi olarak çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Tuna, zirvenin Ankara’da düzenlemesinden dolayı memnun olduklarını vurgu yaparak, Başkentin bugüne kadar turizm konusunda geride kaldığını ve Ankara Büyükşehir, Altındağ ve Beypazarı Belediyelerinin çalışmaları ve Gazi Üniversitesi’nin desteğiyle turizm bileşenleri konusunda ciddi çalışmaların yapıldığına dikkati çekti.

Tuna son olarak baklava rekoruna değinerek, Guinness’in rekor için alt sınırının 200 kilogram olduğunu ancak gayretlerle bu rakamı 513 kiloya çıkardıklarını söyledi. ‘Baklava Türktür Türk Kalacak’ sloganıyla kırdıkları bu rekorun bir yılık bir emeğin sonucu olduğuna değinen Tuna, bu rekorla Türk baklavasının tüm dünyada adının duyulacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

background image